Skip to main content

Έρευνα για γερμανικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες στη Γαλλία ζητούν ευρωβουλευτές

Τη διενέργεια έρευνας στη Γαλλία στο πλαίσιο του σκανδάλου κατασκοπείας σε βάρος Ευρωπαίων αξιωματούχων από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, για λογαριασμό των ΗΠΑ, ζήτησαν από το Παρίσι ευρωβουλευτές.

«Η Γαλλία, οι εταιρείες μας, οι πολίτες μας, παρακολουθούνταν. Όλα τα συνέλεγαν και τα μοιράζονταν με την NSA (σ.σ. την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας) και αυτό δικαιολογεί τη διεξαγωγή έρευνας από την εισαγγελία του Παρισιού», τόνισε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Εύα Ζολί σε συνέντευξη Τύπου.

«Έχουμε πολύ ισχυρές υπόνοιες» ότι εταιρείες και Γάλλοι πολίτες είχαν πέσει θύματα κατασκοπείας από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών για λογαριασμό της NSA, πρόσθεσε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Πέτερ Πιλτς, ένας από τους ανθρώπους που αποκάλυψε στα μέσα ενημέρωσης το σκάνδαλο.

Η υπόθεση ήρθε στο φως στις αρχές Μαΐου, οπότε αποκαλύφθηκε ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND συνεργαζόταν – οικειοθελώς ή όχι – με την NSA. Η αμερικανική υπηρεσία είχε δώσει στη BND καταλόγους με διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμούς κινητών τηλεφώνων που έπρεπε να παρακολουθεί υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Πρέπει η κυβέρνησή σας και οι τηλεφωνικές εταιρείες να ερευνήσουν την υπόθεση», επανέλαβε ο Πιλτς, οι αποκαλύψεις του οποίου οδήγησαν σε διενέργεια ερευνών στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

Η Γαλλία μέχρι σήμερα διαβεβαιώνει ότι «έχει εμπιστοσύνη» στη γερμανική κυβέρνηση ότι θα ρίξει φως στην υπόθεση.