Skip to main content

Περιορισμένη η συμμετοχή στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων

Για 29η εβδομάδα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, συνολικά 2.600 άτομα, εκ των οποίων τα 1.300 στη γαλλική πρωτεύουσα, βρέθηκαν στους δρόμους το μεσημέρι του Σάββατου –αριθμός εμφανώς μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

«Κοινωνική Δικαιοσύνη, Φορολογική Δικαιοσύνη» και «Μακρόν, παραιτήσου για έναν κόσμο καλύτερο» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών

Παρότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση ήταν ήρεμη, στην Τουλούζη έλαβαν χώρα περιορισμένης έκτασης επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων.

Οι διαδηλωτές δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για τη μικρή συμμετοχή του κόσμου. Χαρακτηριστικά είναι η περίπτωση της Ζοσιάν, η οποία «βγαίνει» στους δρόμους από την αρχή των κινητοποιήσεων.

«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο λίγος κόσμος στην Τουλούζη, αυτό μου σπαράζει την καρδιά. Η κυβέρνηση, η εξουσία, είναι τόσο πολύ ισχυροί, εντέλει δεν κερδίσαμε τίποτα» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

«Τα media λένε ότι το κίνημα έχει πεθάνει, όμως αυτό δεν αληθεύει» αντέτεινε μία δεύτερη διαδηλώτρια, ενώ ένας τρίτος διαδηλωτής δεσμεύτηκε ότι «το κίνημα θα συνεχιστεί».

Υπενθυμίζεται ότι το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, με αφορμή τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα.

Παρά την απόσυρση του μέτρου, αλλά και την υλοποίηση μίας σειράς θετικών οικονομικών μέτρων, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και τους επόμενους μήνες, με βασικό αίτημα την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, DPA