Skip to main content

Ν/σ για απλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας

Σε δημόσια ανοιχτή διαβούλευση (opengov.gr) τίθεται το σχέδιο νόμου για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την άρση ασφαλιστικών αδικιών.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τονίζει ότι με το σχέδιο νόμου επιλύονται ζητήματα μείζονος κοινωνικής σημασίας, που αφορούν στην απλούστευση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), στα οποία έχουν ταλαιπωρηθεί τόσο οι ίδιοι οι πολίτες με αναπηρία αυτής της χώρας, όσο και οι οικογένειές τους.

Παράλληλα, συγκροτούνται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ειδικά κλιμάκια ελέγχου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη, αδήλωτη εργασία. Με τη διάταξη προτείνεται η συγκρότηση Ειδικών Κλιμακίων Ελέγχων εργοδοτών για την ανάπτυξη ειδικών ελεγκτικών δράσεων σε περιοχές και κλάδους, όπου κατά περιόδους παρατηρείται αύξηση των δεικτών ανασφάλιστης απασχόλησης και εισφοροδιαφυγής.

Επίσης, στα πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, η κυβέρνηση προχωρά στην επαναφορά της σύνταξης του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες, Έλληνες και ομογενείς.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, ενδεικτικά το σχέδιο νόμου, προβλέπει τις εξής παρεμβάσεις:

  • Πλέον, οι αποφάσεις των ΚΕΠΑ θα ισχύουν για κάθε χρήση και απλοποιείται, όχι μόνο η δική τους λειτουργία, αλλά και ο τρόπος απόδοσης των προνοιακών επιδομάτων.
  • Καταργείται η καταβολή παραβόλου ΚΕΠΑ από ανασφάλιστους πολίτες και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας. Με τον τρόπο αυτό οι ανασφάλιστοι πολίτες και οι αιτούντες παντός προνοιακού επιδόματος αναπηρίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου των 46,14 ευρώ για τη χρήση των υπηρεσιών ΚΕΠΑ, όπως -ήδη- απαλλάσσονται οι ασφαλισμένοι ΑμεΑ, των οποίων το παράβολο καταβάλλεται από τους ασφαλιστικούς φορείς τους.
  • Συγκροτείται Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από πρόσωπα με τα απαραίτητα ακαδημαϊκά, επιστημονικά και επαγγελματικά προσόντα και η οποία θα συμβάλει στην επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας με βάση τα νέα δεδομένα και τις νέες ανάγκες και θα επανεξετάσει τον κατάλογο των μη αναστρέψιμων παθήσεων στην κατεύθυνση της διεύρυνσης του.
  • Καταργείται η αναστολή καταβολής εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων.
  • Συγκροτούνται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ειδικά Κλιμάκια Ελέγχου, τα οποία θα ξεκινήσουν ελέγχους σε περιοχές και κλάδους, όπου κατά περιόδους παρατηρείται αύξηση των δεικτών ανασφάλιστης απασχόλησης και εισφοροδιαφυγής.
  • Θεσπίζεται η συμμετοχή στο Δ.Σ του ΙΚΑ, εκπροσώπων της ΕΣΑμεΑ και της ΑΓΣΣΕ, και κατά συνέπεια αυξάνονται τα μέλη του κατά δύο. (από 15 σε 17)
  • Προβλέπεται στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στα ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, παράταση του δικαιώματος της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας για ένα εξάμηνο, της χορήγησης του προνοιακού επιδόματος και πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
  • Παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης ως χρόνου ασφάλισης, του χρόνου προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης, που εξέτισαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας αντιρρησίες συνείδησης.
  • Εφαρμόζεται η απλή αναλογική στις οργανώσεις των συνταξιούχων.
  • Επαναχορηγείται η σύνταξη του ΟΓΑ σε 30.000 υπερήλικες, Έλληνες και ομογενείς, η οποία είχε περικοπεί από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου από την 1/1/2013 και «αποκαθίσταται μια ακραία και απάνθρωπη κοινωνική αδικία σε βάρος ενός τμήματος ηλικιωμένων, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και οικονομικής εξαθλίωσης».

Το σχέδιο νόμου είναι σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από σήμερα Παρασκευή 5 Ιουνίου και ώρα 10.00 π.μ.

Καλείται κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχει καταθέτοντας τις προτάσεις του, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 9 Ιουνίου και ώρα 12:00.