Skip to main content

ΗΠΑ: Στο πλευρό των διαδηλωτών γιατροί και νοσηλευτές

Στο πλευρό χιλιάδων ανθρώπων που διαδηλωνουν στις ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας βρίσκεται και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.

Μετά από τρεις μήνες σκληρής μάχης με τον κορωνοϊό, γιατροί και νοσηλευτές βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης φορώντας τις στολές τους και συχνά και μάσκες προστασίας, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές που βρίσκονται στους δρόμους για περισσότερες από δέκα ημέρες.«Είμαι μια επαγγελματίας υγείας που μάχεται κατά κορωνοϊου, όμως μάχομαι και με τον ιό του ρατσισμού», κατήγγειλε η Μπίλι Τζιν, νοσηλεύτρια.

Πολλοί από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές τους οποίους οι πολίτες τιμούσαν κάθε βράδυ στη διάρκεια του lockdown, θέλουν τώρα τα φώτα της δημοσιότητας να στραφούν αλλού. «Οι διαδηλωτές που καταγγέλλουν αυτά τα προβλήματα, που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, που κινδυνεύουν να συλληφθούν και να κακοποιηθούν από την αστυνομία, αυτοί είναι οι ήρωες τώρα», εξήγησε η γιατρός Νταμιλόλα Ιντόγου.

«Κάθε ημέρα παρατηρούμε τις επιπτώσεις του ρατσισμού όταν βλέπουμε ασθενείς», δήλωσε 26χρονη γιατρός διότι «οι μαύροι ασθενείς πεθαίνουν δυσανάλογα πιο πολύ από χρόνιες ασθένειες, διότι δεν έχουν τη σωστή παρακολούθηση».

«Παρατηρούμε επίσης την καθημερινή βία που πλήττει αυτές τις κοινότητες», πρόσθεσε, «μαύροι άνδρες φτάνουν σε εμάς τραυματισμένοι από σφαίρες, και τις επιπτώσεις της αστυνομικής βίας στους ασθενείς μας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου το 22,9% των ασθενών που πέθαναν από κορονοϊό ήταν Αφροαμερικανοί, την ώρα που οι μαύροι αποτελούν το 13,4% του πληθυσμού των ΗΠΑ, με τις καταγγελίες για  ανισότητα στη λειτουργία των νοσοκομείων να αυξάνονται. 

Σύμφωνα με καταγγελίες, παρά την νομοθεσία Affordable Care Act που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάποια νοσομεία ενώ δέχονται ιδιωτική χρηματοδότηση, αρνούνται να παρέχουν φροντίδα σε ανθρώπους ανασφάλιστους ή με ελλιπή ασφάλεια.

Το ποσοστό θανάτου στους Αφροαμερικανούς είναι διπλάσιο (38 ανά 100.000 ετησίως) σε σχέση με αυτό των λευκών (19) στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Εξάλλου πολλοί νοσηλευτές και γιατροί προέρχονται από μειονότητες και ζουν καθημερινά τον ρατσισμό.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ