Skip to main content

Εισηγητής του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι ο Ασάνζ έχει υποστεί «ψυχολογικά βασανιστήρια»

«Ψυχολογικά βασανιστήρια» έχει υποστεί ο Τζούλιαν Ασάνζ, υποστηρίζει ειδικός ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφερόμενος σε μία εκστρατεία δυσφήμησης από μέσα ενημέρωσης, δικαστικούς λειτουργούς και εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες εις βάρος του ιδρυτή του Wikileaks.

Τις ανησυχίες του σχετικά με τις αμερικανικές κατηγορίες εις βάρος του Ασάνζ εξέφρασε ο Νιλς Μέλζερ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, ο οποίος επισκέφθηκε τον ιδρυτή του Wikileaks τη Δευτέρα, στις υψίστης ασφαλείας φυλακές όπου κρατείται στη Βρετανία.

Ο Ασάνζ νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα υγείας στις φυλακές, ενώ όπως δήλωσε ο δικηγόρος του στο Reuters, είναι πολύ άρρωστος και γι’ αυτό δεν κατάφερε χθες να παραστεί μέσω τηλεδιάσκεψης στην ακρόαση που αφορούσε την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

«Ο κ. Ασάνζ εκτέθηκε σκόπιμα για μία περίοδο αρκετών ετών σε  προοδευτικά σοβαρές μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, τα σωρευτικά αποτελέσματα των οποίων μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως ψυχολογικά βασανιστήρια», υπογράμμισε ο Μέλζερ σε ανακοίνωσή του.

Ο Ελβετός καθηγητής Νομικής και ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας  επισκέφθηκε τον Ασάνζ συνοδεία δύο ειδικών ιατρών ειδικευμένων στην εξέταση πιθανών θυμάτων βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Μίλησαν με τον Ασάνζ και διεξήγαγαν «διεξοδική ιατρική αξιολόγηση».

«Ήταν προφανές ότι η υγεία του κ. Ασάνζ έχει επηρεαστεί σοβαρά από το υπερβολικά εχθρικό και αυταρχικό περιβάλλον στο οποίο εκτίθετο για πολλά χρόνια», δήλωσε ο Μέλζερ.

«Εκτός από τις σωματικές ασθένειες, ο κ. Ασάνζ εμφανίζει όλα τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την παρατεταμένη έκθεση σε ψυχολογικά βασανιστήρια, περιλαμβανομένου του ακραίου στρες, του χρόνιου άγχους και του έντονου ψυχολογικού τραύματος», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του ιδρυτή του Wikileaks για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων πληροφοριών. Ο Ασάνζ συνελήφθη στις 11 Απριλίου στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου είχε καταφύγει και ζούσε έγκλειστος επί επτά χρόνια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters