Skip to main content

Στόχος η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πολύ πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να καλυφθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ και κυρίως από τη δεύτερη δόση την ερχόμενη Τρίτη και μετά. Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την αυριανή πρώτη δόση ύψους 308 εκατομμυρίων ευρώ και δεν τίθεται θέμα μη καταβολής της.

Σήμερα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις σε κορυφαίο επίπεδο με τον Πρωθυπουργό να αναφέρεται, όχι τυχαία, στη χθεσινή του δήλωση αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, στην κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους και στην αύξηση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό κατά 10 μονάδες, σημειώνοντας ότι παρόμοιες προτάσεις «δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης».

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Ελλάδα ως θετικά η Αθήνα κρατά «τη διάθεση της Κομισιόν για περαιτέρω συμβιβασμούς» και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για φέτος και τα επόμενα χρόνια «έτσι όπως αυτά φαίνεται πως καταγράφονται στο πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών».

Στα αρνητικά η απουσία αναφοράς στο ελληνικό χρέος, αλλά και η χρονική διάρκεια της συμφωνίας (κοινοτικές πηγές μιλούσαν χθες για νέα ‘‘παράταση’’)  και κυρίως η έλλειψη μιας προοπτικής εξόδου από την κρίση και τη μακροχρόνια λιτότητα, γεγονός «που θα βοηθούσε τον Πρωθυπουργό να ξεπεράσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στις Κ.Ο. της συγκυβέρνησης». 

Το ίδιο στέλεχος δεν θέλησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για τα μέτρα που εμπεριέχονταν στην πρόταση της Κομισιόν, όπως για παράδειγμα την απαίτηση η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία εξαγγελία της για τα εργασιακά, σημειώνοντας πως μέχρι να δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο «πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι».   

Σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη φορά, εδώ και τέσσερις μήνες που γίνεται «πολιτική διαπραγμάτευση και «ανταλλαγή» κειμένων σε κορυφαίο επίπεδο και οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν δείχνουν ικανές να οδηγήσουν σε ρήξη, γεγονός που οδηγεί πολλούς εντός της κυβέρνησης να μιλούν για «λευκό καπνό» από τις Βρυξέλλες ίσως και τις επόμενες μέρες, αν όχι ώρες.