Skip to main content

Ινδία: Το κόμμα του Μόντι χάνει τη μάχη της Δυτικής Βεγγάλης

Το κόμμα του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντια απέτυχε να κερδίσει το βασικό ομόσπονδο κράτος-κλειδί 90 εκατομμυρίων κατοίκων στις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω της κρίσης της πανδημίας στην Ινδία.

Η παράταξη του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) στόχευε στη Δυτική Βεγγάλη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, αλλά το κατέλαβε άνετα το αντίπαλο Κογκρέσο Τρίναμουλ (TMC) υπό την Μάματα Μπάνερτζι, σκληρός επικριτικής του Μόντι.

Ο Μόντι κατηγορήθηκε ότι επικεντρώθηκε στις δημοσκοπήσεις και όχι στην πανδημία.

Συνολικά κάπου 175 εκατομμύρια πολίτες σε πέντε ομόσπονδα κράτη της Ινδίας κλήθηκαν στις κάλπες τον περασμένο μήνα: στη Δυτική Βεγγάλη (ανατολικά), στο Ασάμ (βορειοανατολικά), στο Ταμίλ Ναντού (νοτιοανατολικά), στην Κεράλα (νοτιοδυτικά) και στο Πούντουτσερι (νοτιοανατολικά).

Το κόμμα κατείχε την εξουσία στη βορειοανατολική πολιτεία του Ασάμ, αλλά απέτυχε να επιτύχει σημαντικές επιτυχίες αλλού.

Για δέκα συνεχόμενες ημέρες, τα καθημερινά κρούσμαρα κορωνοϊού στη χώρα ξεπερνούν τις 300.000. Την Κυριακή, η Ινδία κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ για τους καθημερινούς θανάτους, με 3.689 καταγεγραμμένε απώλειες. Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τρομερές ελλείψεις σε κρεβάτια και ιατρικό οξυγόνο, ενώ πολλοί Ινδοί καταφεύγουν σε απελπισμένες εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να λάβουν βοήθεια.

Ο Μόντι και ο υπουργός Εσωτερικών του έκαναν δεκάδες ομιλίες στη Δυτική Βεγγάλη και κατηγορήθηκαν ότι επικεντρώθηκαν στις δημοσκοπήσεις και όχι στην πανδημία.

Τι συνέβη στη Δυτική Βεγγάλη;

Με σχεδόν όλα τα αποτελέσματα καταμετρημένα, το Κογκρέσο Τρίναμουλ (TMC) με επικεφαλής την υπουργό της κυβέρνησης Μάματα Μπάνερτζι κερδίζει περισσότερες από 200 έδρες στην ολομέλεια των 294 εδρών.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να κάνουν την Μπάνερτζι ηγέτη της Δυτικής Βεγγάλης για τρίτη φορά. Είναι επίσης η μόνη γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας.

Γιορτάζοντας τη νίκη, είπε ότι η Δυτική Βεγγάλη είχε «σώσει» την Ινδία με το αποτέλεσμα και η αντιμετώπιση του  Covid-19 θα ήταν η πρώτη της προτεραιότητα.

Η Δυτική Βεγγάλη, η οποία φιλοξενεί 90 εκατομμύρια ανθρώπους και η πόλη της Καλκούτα, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους παρατηρητές των εκλογών καθώς είναι ένα από τα λίγα ομόσπονδα- κράτη που δεν κυβερνήθηκαν ποτέ από την ινδουιστική εθνικιστική παράταξη του Μόντι.

Παρά την ήττα, αυτή η ψηφοφορία είδε τη παράταξη του Μόντι κατάφερε να κερδίσει σχεδόν 80 έδρες και  να γίνει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης. Στις εκλογές του 2016, το κόμμα είχε κερδίσει μόνο τρεις έδρες εκεί.

Στη Δυτική Βεγγάλη, ο Ναρέντρα Μόντι και ο στενός του συνεργάτης Αμίτ Σα συμμετείχαν πολύ ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία για να αποσπάσουν την εξουσία από την κυρία Μπάνερτζι, η οποία κυριαρχεί στο ομόσπονδο κράτος αυτό από το 2011. Οργανώθηκαν δεκάδες συγκεντρώσεις του BJP, με τη συμμετοχή σε ορισμένες περιπτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών του εθνικιστικού ινδουιστικού κόμματος.

Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων αποδίδεται εν μέρει η έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ινδία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC