Skip to main content

Νάνσι Πελόζι: Αυτήν τη φορά το θέμα είναι προσωπικό

Η έριδα της Νάνσι Πελόζι και του Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αρκετά πριν τα γεγονότα στο Καπιτώλιο. Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αυτήν την φορά, θεωρεί πως ξεπεράστηκε κάθε κόκκινη γραμμή. Η κ. Πελόζι  βλέπει την πολιορκία του Καπιτωλίου ως επίθεση στους βουλευτές, τους βοηθούς και το προσωπικό υποστήριξης που θεωρεί οικογένειά της.

Καθώς η κ. Πελόζι αναγκάστηκε να βρεθεί σε ένα ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Καπιτώλιο, αρκετοί από τους νέους βοηθούς της πέρασαν ώρες κάτω από ένα τραπέζι συνεδριάσεων στη σουίτα των ομιλητών, καθώς οι ένοπλοι ταραχοποιοί χτύπησαν την πόρτα με απειλητικές χλευές «Where’s Nancy;»

Όταν η Νάνσι Πελόζι επανενώθηκε με το προσωπικό της λίγες ώρες μετά την πολιορκία στο Καπιτώλιο, η Πρόεδρος της Βουλής δεν είχε καν να ρωτήσει – μπορούσε να δει τον τρόμο να αντανακλάται στα μάτια τους.

Τώρα καθώς το Σώμα ετοιμάζεται να παραπέμψει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αυτήν την εβδομάδα για υποκίνηση της εξέγερσης που έπληξε τον πυρήνα της δημοκρατίας των ΗΠΑ και άφησε πίσω της πέντε νεκρούς, η δέσμευση για την Πελόζι δεν είναι απλώς θέμα πολιτικής.

«Αδύνατον να μην δούμε αυτό το θέμα και συναισθηματικά»

«Είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα χωρίς να είμαστε συναισθηματικοί γι ‘αυτό», δήλωσε η κ. Πελόζι  τη Δευτέρα το απόγευμα. «Είμαστε πολύ παθιασμένοι με το πώς προστατεύουμε και υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας και πόσο ενοχληθήκαμε για αυτήν την επίθεση που διαπράχθηκε από τον αρχηγό του κράτους.»

Η Νάνσι Πελόζι θεωρεί ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο δεν είναι απλώς μια προσπάθεια ανατροπής των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών υπέρ του Τραμπ. Για την κ. Πελόζι, ήταν επίσης μια επίθεση στους ανθρώπους που αποκαλεί την οικογένειά της – τους βουλευτές, τους υποστηρικτές και τους βοηθούς που είναι η ψυχή του Καπιτωλίου – και το κτίριο που θεωρεί ιερό και έχει ονομάσει δεύτερο σπίτι από τη γέννησή του, όταν ο πατέρας της ήταν μέλος του Κογκρέσου.

Οι Δημοκρατικοί κινούνται τώρα για να κατηγορήσουν τον Τραμπ για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, μετά τα άνευ προηγούμενου επεισόδια στο Καπιτώλιο, κατηγορώντας τον για υψηλά εγκλήματα και κακοδιαχείριση επειδή υποκινούσε, κατά την γνώμη τους, με τις δηλώσεις του τις ταραχές στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

«Είμαστε μια οικογένεια»

«Νομίζω ότι η Νάνσι το βλέπει επίσης και λέει, πώς – όταν ο πρόεδρος θέτει τους ανθρώπους σας σε κίνδυνο βλάβης ή θανάτου – δεν ανταποκρίνεστε σε αυτό το γεγονός με τον δυνατότερο δυνατό τρόπο;” δήλωσε ο βουλευτής Ντον Μπέγερ της Βιρτζίνια.

Ο συναισθηματικός φόρος θα έχει διαρκή επίδραση στην κ. Πελόζι. Περίπου 25 μέλη των Δημοκατικών κλειδώθηκαν μέσα στην αίθουσα την Τετάρτη, μερικοί κάλεσαν με φρενίτιδα τις οικογένειές τους σε περίπτωση που έπρεπε να αποχαιρετήσουν, καθώς τα μέλη του ένοπλου όχλου τελικά εισήλθαν. Πολλοί περισσότεροι βουλευτές εγκλωβίστηκαν στα γραφεία τους, όπου συνεργάστηκαν με το προσωπικό πιέζοντας γραφεία και καναπέδες μπροστά από τις πόρτες.

«Είμαστε μια οικογένεια. Αυτές ήταν οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν, ξανά και ξανά», δήλωσε η Αντιπρόεδρος Μαντλέν Ντιν, η οποία ήταν μεταξύ αυτών των μελών στην αίθουσα. Η κ. Πελόζι, μετά το περιστατικό, συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη. «Μίλησε για το προσωπικό της, πώς ανησυχούσε τόσο για το προσωπικό της όσο και για το προσωπικό άλλων ανθρώπων».

Η Νάνσι Πελόζι ήταν ένας από τους πολλούς Δημοκρατικούς σε αυτήν την κλήση 3,5 ωρών την Παρασκευή για να ενθαρρύνει τα μέλη και το προσωπικό τους να αναζητήσουν συμβουλές για το τραύμα που βίωσαν εκείνη την ημέρα. Το προσωπικό υποστήριξης θα έπρεπε επίσης να έχει πρόσβαση στις ίδιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας πως και αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πυρήνα του Καπιωλίου.

«Μερικοί από τους ανθρώπους συντήρησης με αποκαλούν Μαμά» είπε η κ. Πελόζι στο τηλεφώνημα, σύμφωνα με πολλούς Δημοκρατικούς.

Για την κ. Πελόζι και πολλούς άλλους, οι εικόνες της βίας της Τετάρτης τους έχουν στοιχειώσει – οι ταραχοποιοί με τακτικό εξοπλισμό εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, λεηλατούν γραφεία, συμπεριλαμβανομένης και του δικού της. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τραμπ είχε δώσει εντολή στους υποστηρικτές του να βαδίσουν στο Καπιτώλιο, υποστηρίζοντας ξανά ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες και δεν θα παραδεχόταν ποτέ την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν.

Η ηγετική φωνή που βρήκε ευρεία υποστήριξη

Η κ. Πελόζι έχει επίσης, για άλλη μια φορά την ηγετική φωνή για να κατηγορήσει έναν πρόεδρο που ήταν επίσης ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της για τέσσερα χρόνια. Σε αντίθεση με τη μεγάλη πορεία προς την υποστήριξή της για κατηγορίες το 2019, αυτή τη φορά η Πελόζι βρήκε υποστήριξη μέσα σε λίγες ώρες.

«Ένα από τα πράγματα που οι άνθρωποι δεν εκτιμούν γι ‘αυτήν είναι ότι έχει μια πραγματικά βαθύ σεβασμό για το Καπιτώλιο, τη δημοκρατία και την προεδρία μας», δήλωσε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, Χακίμ Τζέφρις.

Οι Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα ψηφίσουν την Τετάρτη για να παραπέμψουν τον Τραμπ αφού εξασφάλισαν αρκετές ψήφους για να το κάνουν, εκτός εάν ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, με μονομερή ενέργεια κηρύξει τον πρόεδρο «ακατάλληλο».

Είναι μια αξιοσημείωτη επίδειξη της ενότητας των Δημοκρατικών για την κ. Πελόζι, η οποία επέστρεψε στη θέση της πριν από δύο χρόνια μετά από μια ομάδα Δημοκρατικών αντιφρονούντων που προσπάθησαν να τερματίσουν τη μακρά ηγετική της θητεία. Και πολλοί από το κόμμα της πρόβλεπαν ήδη μια τεταμένη ατμόσφαιρα μέσα στους Δημοκρατικούς τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που θεωρούσαν αναπόφευκτο όταν ένα κόμμα με μεγάλη επίδραση και εμβέλεια έχει μια τόσο ρευστή πλειοψηφία.

Αντ ‘αυτού, σχεδόν κάθε Σώμα Δημοκρατών – συμπεριλαμβανομένων των νέων που ορκίστηκαν πριν από λίγες μέρες – γρήγορα παρατάχθηκε υπέρ της πρότασης μομφής. Ορισμένοι σοκαρίστηκαν από την ταχύτητα του κόμματός τους και την υποστήριξη της ηγεσίας τους.

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης στο Καπιτώλιο, η κ. Πελόζι πήγε στο βάθρο για να δώσει μια αποφασιστική προειδοποίηση – ο Τραμπ ήταν μια ηθική απειλή για τη χώρα και αν ο Πενς δεν δρούσε άμεσα για να τον απομακρύνει, οι Δημοκρατικοί θα το έκαναν.

Μιλώντας σε ένα κτίριο σχεδόν άδειο, αλλά για το προσωπικό που εργάζεται για την αποκατάσταση της ζημιάς, η κ. Πελόζι περιέγραψε τον ρόλο του Τραμπ στη «βεβήλωση του Καπιτωλίου των ΗΠΑ» και τη στόχευση των μελών του Κογκρέσου ως «φρίκη που θα λεκιάσουν για πάντα την ιστορία του έθνους μας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico