Skip to main content

Κίνα: Οργή για τον θάνατο ενός ακόμη γιατρού στο νοσοκομείο της Βουχάν

Νέο κύμα οργής έχει ξεσπάσει στην Κίνα για τον θάνατο από Covid-19 ενός ακόμη γιατρού στο ίδιο νοσκομείο της Βουχάν, όπου πέθανε από την ίδια νόσο ο 34χρονος οφθαλμίατρος Λι Ουενλιάνγκ, ο γιατρός ο οποίος παρατήρησε πρώτος τα ανησυχητικά συμπτώματα των πρώτων ασθενών στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά οι αρχές τον τιμώρησαν για «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Ο 42χρονος ουρολόγος Χου Ουέιφενγκ πέθανε χθες, έπειτα από τέσσερις μήνες μάχης με τη νόσο που προκαλεί ο Covid-19. Είναι ο έκτος γιατρός που χάνει τη ζωή του από τον κορωνοϊό στο ίδιο νοσοκομείο, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εναντίον των αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι άφησαν εκτεθειμένους τους γιατρούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά της νόσου.

Μία ακόμη γιατρός , η Άι Φεν, κατήγγειλε ότι οι αρχές επέβαλαν στο προσωπικό του νοσοκομείου να μην φοράει προστατευτικό εξοπλισμό, ώστε να μην προκαλέσει πανικό και την επέπληξαν επειδή προπάθησε να προειδοποιήσει και άλλους για τον νέο κορωνοϊό.

Ένα hashtag για τον θάνατο του Χου συγκέντρωσε περισσότερα από 46.000 σχόλια. Πολλοί διερωτώνται γιατί δεν έχουν τιμωρηθεί οι επικεφαλής του νοσοκομείου. «Από τον Λι έως τον Χου, το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου τη Βουχάν έχασε περισσότερο κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Σκοτώθηκαν από τους επικεφαλής του νοσοκομείου», έγραψε ένας χρήστης του Weibo.

Ο Λι ήταν ο πρώτος που παρατήρησε στα τέλη Δεκεμεβρίου επτά κρούσματα του νέου κοροναϊού, τα οποία έφεραν πολλές ομοιότητες με τον Sars, το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο το οποίο επίσης πήρε γρήγορα μορφή επιδημίας και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους το 2003. Στις 30 Δεκεμβρίου, έστειλε μάλιστα ένα μήνυμα σε συναδέλφους γιατρούς, με το οποίο τους προειδοποιούσε να φορούν ειδικά ρούχα και να λάβουν μέτρα προστασίας.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, εκκλήθη στο Γραφείο Δημόσια Ασφάλειας, όπου υποχρεώθηκε να υπογράψει μία δήλωση πως αφενός έκανε «ψευδή σχόλια» και αφετέρου διατάραξε «την κοινωνική τάξη». Ήταν ένας από τους οκτώ ανθρώπους, οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών, όπως απολογήθηκαν αργότερα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian