Skip to main content

Έφη Αχτσιόγλου: Αντιαναπτυξιακό για τη Ν.Δ. κάθε κοινωνικό μέτρο

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ χαρακτηρίζει ένα κοινωνικό μέτρο, ένα μέτρο ελάφρυνσης των συμπολιτών μας, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, ως αντιαναπτυξιακό μέτρο ή ως μέτρο που βλάπτει την εθνική οικονομία» δήλωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

«Την ίδια ακριβώς τοποθέτηση είχε κάνει και όταν μιλούσαμε για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Την ίδια ακριβώς τοποθέτηση έκανε και για τη νέα 13η σύνταξη. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι μία φραστική τοποθέτηση που έγινε χτες από τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, αλλά ο πυρήνας του προγράμματός της» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο «Στο Κόκκινο 105,5».

Σύμφωνα με την υπουργό, «η Ν.Δ., επειδή ακριβώς έχει ένα καθαρά νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων και των εργαζομένων ως αντιαναπτυξιακό μέτρο. Αυτή ήταν και η λογική που χαρακτήριζε τη δική της διακυβέρνηση» ανέφερε.

Κατά την κ. Αχτσιόγλου, η θέση αυτή «δεν είναι καινούρια, είναι μία θέση την οποία ακούγαμε με πάγιο τρόπο από το ΔΝΤ. Είναι μία θέση που υποστηρίζει ότι, συρρικνώνοντας μισθούς, συντάξεις, το εισόδημα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τάχα αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ή για την περαιτέρω τόνωση της οικονομίας. Αυτή η θέση όχι απλώς είναι ολέθρια κοινωνικά, αλλά διαψεύστηκε παταγωδώς και ως προς το οικονομικό της σκέλος, διότι όταν αυτά έγιναν πράξη την περίοδο 2010-2014, με πάρα πολύ σκληρό τρόπο, ταυτόχρονα η ανεργία εκτινασσόταν στο 28% και οι επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο κατά χιλιάδες. Άρα, είναι μία θέση και μία στάση πάγια, η οποία εκτός από κοινωνικά ολέθρια είναι και οικονομικά εντελώς αναποτελεσματική» υποστήριξε.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, η υπουργός επισήμανε ότι «μίλησε ως ο πιο γνήσιος εκφραστής της ατζέντας της Ν.Δ. για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης». Όπως είπε, ο κ. Στουρνάρας «χρησιμοποίησε μία σειρά από ψευδή δεδομένα προκειμένου να κάνει τη θέση του να φανεί λογική. Σας θυμίζω ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη στη χώρα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που κάναμε, την ανάπτυξη που σημειώνει η ελληνική οικονομία και την ορθή διαχείριση με τον ΕΦΚΑ, βρίσκεται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα δε με τις αναλογιστικές μελέτες, που είναι δημόσιες, πέραν της βιωσιμότητας που αποδεικνύεται για το ασφαλιστικό σύστημα μέχρι το 2060, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα είναι ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2024. Επομένως, δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση τα τεχνοκρατικά επιχειρήματα που προέβαλε ο κ. Στουρνάρας, προκειμένου να στηρίξει τη θέση του ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συνταξιοδοτική δαπάνη και άρα είναι αναγκαία η ιδιωτικοποίηση» υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός σημείωσε πως η πρόταση Μητσοτάκη και Ν.Δ. για το ασφαλιστικό «δεν είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα τριών πυλώνων, όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει. Το σύστημα τριών πυλώνων υπάρχει εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Η πρόταση της ΝΔ είναι να πάρει πόρους από τον πρώτο πυλώνα, τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, και να τους πάει στην ιδιωτική ασφάλιση. Να πάρει πόρους από τον δημόσιο και να τους πάει στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας ακάλυπτους τους σημερινούς συνταξιούχους και ασφαλισμένους» είπε, συμπληρώνοντας πως ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατέψει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ακόμα ότι «οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες παρουσιάζονται από τον κ. Μητσοτάκη και από τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. ως ένας φορέας που όχι απλώς διασφαλίζει απολύτως τις καταθέσεις των ασφαλισμένων, αλλά κι αποδίδει στο τέλος, όταν συνταξιοδοτούνται, μία τεράστια προσαύξηση. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες λαμβάνουν την εισφορά που τους δίνει ο ασφαλισμένος και την εκθέτουν σε επενδυτικό κίνδυνο. Αυτή είναι η λογική ενός κερδοσκοπικού νομικού προσώπου, όπως είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Την εκθέτουν, λοιπόν, σε επενδυτικό κίνδυνο και εν συνεχεία υπάρχουν οι αποδόσεις. Η Ν.Δ., που λειτουργεί πολλές φορές και ως πλασιέ ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, προσπαθεί να παρουσιάσει μία εικόνα εξαιρετικά μεγάλων αποδόσεων οι οποίες θα φέρουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στον ασφαλισμένο που επέλεξε να επενδύσει εκεί τους κόπους της ζωής του. Τα πράγματα δεν είναι έτσι, γιατί θυμάστε πάρα πολύ καλά περιπτώσεις καταρρεύσεων μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών όπου οι άνθρωποι έχασαν τους κόπους μίας ζωής» ανέφερε η υπουργός Εργασίας.