Skip to main content

Προς αποκλιμάκωση η κρίση στην Ιορδανία

Την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τον φόρο εισοδήματος δεσμεύτηκε να αποσύρει ο νέος πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Όμαρ αλ Ραζάζ.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, με τις συνεχείς διαδηλώσεις να οδηγούν σε παραίτηση τον τέως πρωθυπουργό, Χάνι Μούλκι.

«Έπειτα από συζητήσεις με τη Βουλή και τη Γερουσία επιτεύχθηκε συμφωνία για την απόσυρση του δημοσιονομικού νομοσχεδίου» δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γερουσίας, Φάισαλ αλ-Φαγέζ, χαιρετίζοντας την εξέλιξη, δήλωσε ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί «μήνυμα στον ιορδανικό λαό ώστε να σταματήσει τις διαδηλώσεις» και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου και οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση ενός νέου νομοθετήματος, θα διεξαχθούν μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Ραζάζ.

Το επίμαχο νομοσχέδιο είχε οδηγήσει τους Ιορδανούς στους δρόμους, καθώς προέβλεπε αυξήσεις φόρων από 5% έως και 25% για τους μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα άνω των 8.000 δηναρίων (9.700 ευρώ).

Τα συγκεκριμένα μέτρα εντάσσονται στο πλαίσιο των απαιτήσεων του ΔΝΤ για υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σημειώνεται ότι η Ιορδανία προσέφυγε στο Ταμείο το 2016, λαμβάνοντας δάνειο 723 εκατ. ευρώ.

Σε αντάλλαγμα, το βασίλειο δεσμεύτηκε να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να περιορίσει το δημόσιο χρέος στο 77% του ΑΕΠ έως το 2021.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΜΠΕ