Skip to main content

Σκωτία: Ανάχωμα στις βλέψεις για ανεξαρτησία οι απώλειες του SNP

Ισχυρό πλήγμα στα σχέδια για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας επέφερε το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, βάσει των οποίων οι Εθνικιστές της Νίκολα Στέρτζον χάνουν 21 από τις 56 έδρες που είχαν στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) το οποίο είχε πετύχει σαρωτική νίκη στη Σκωτία πριν από δύο χρόνια, είδε το Συντηρητικό Κόμμα να ανακάμπτει στην περιοχή με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να χάσουν τις έδρες τους ο πρώην επικεφαλής του κόμματος  Άλεξ Σάλμοντ και ο δεύτερος τη τάξει Άνγκους Ρόμπερτσον.

Η Στέρτζον είχε ζητήσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας πως το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού.

Όταν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές οι Συντηρητικοί, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εστίασαν την προεκλογική εκστρατεία τους στην παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Στέρτζον χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «απογοητευτικό» για το κόμμα της. «Υπάρχει σαφώς μια αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και την ανεξαρτησία η οποία θα αποτελέσει σαφώς έναν παράγοντα στα αποψινά αποτελέσματα. Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφθεί το SNP» είπε.

Η Σκωτία ήταν το μοναδικό «καλό νέο» για το Συντηρητικό Κόμμα που έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα το SNP έλαβε 35 έδρες, ενώ οι Συντηρητικοί κέρδισαν 13 έδρες στη Σκωτία, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση. Οι Εργατικοί κέρδισαν επτά έδρες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες τέσσερις. Και τα τρία βρετανικά κόμματα είχαν κερδίσει μόνο από μία έδρα το 2015.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters