Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τις εθνικές εκλογές το «ταμείο»

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Στο ξεκίνημα της μεγάλης σύσκεψης που έγινε την Κυριακή στην Κουμουνδούρου, γνωστό στέλεχος των 53+ πήρε τον λόγο ζητώντας να γίνει διάλογος για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη ήττα των ευρωεκλογών.

«Τώρα θα συζητήσουμε για το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές. Όλα αυτά, μετά» παρενέβη ο πρωθυπουργός, σε ένα στιγμιότυπο που δεν περιλαμβανόταν ανάμεσα στις διαρροές που έκαναν οι συνεργάτες του μετά τη σύσκεψη. Όπως -για παράδειγμα- το ότι ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στους υποστηρικτές του σεναρίου της εξάντλησης της τετραετίας, ότι μετά την ήττα των ευρωεκλογών δεν θα μπορεί να κυβερνήσει, επειδή θα βρει έδαφος η κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι είναι κολλημένος με την καρέκλα και έχει καθεστωτικές αντιλήψεις.

Το Μαξίμου έχει πάρει την απόφαση να σταματήσει εν τη γενέσει της κάθε προσπάθεια εσωκομματικού διαλόγου με στόχο την απόδοση ευθυνών για την ήττα των ευρωεκλογών, ως τις εκλογές, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν στις 7 Ιουλίου. Με το επιχείρημα ότι στον μήνα που απομένει ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει για την πολιτική του επιβίωση και τη διατήρηση του ρόλου του ως εναλλακτικού πόλου εξουσίας, ο κ. Τσίπρας στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως το ποιος έφταιξε και τι έφταιξε για την μεγάλη ήττα των ευρωεκλογών θα συζητηθεί αναλυτικά, αλλά μετά τις εθνικές εκλογές.

Κάποιοι λένε ότι φοβάται ότι αν ξεκινήσει τώρα ένας κύκλος εσωστρέφειας τότε δεν θα εξαντληθεί στους Βερναρδάκη, Πολάκη, Παππά ή Τζανακόπουλο αλλά θα αφορά και τον ίδιο. Η πλειονότητα των στελεχών -ακόμα και στελέχη που δεν ανήκουν στους θερμούς υποστηρικτές του κ. Τσίπρα- φαίνεται πάντως να αντιλαμβάνεται, ότι αν επικρατήσει η εσωστρέφεια σε αυτή τη φάση τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να υποστεί καθίζηση στις εθνικές εκλογές και να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω.

Μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί σε «ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» ή «νίκη της ΝΔ». Προσπάθησε κυρίως  να ανεβάσει το ηθικό των στελεχών και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των εθνικών εκλογών. «Να μου το θυμηθείτε, ίσως τελικά το χθεσινό να μας βγει και σε καλό, να βγούμε πιο δυνατοί» είπε κάποια στιγμή στο ακροατήριο, ενώ η απογοήτευση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν εμφανής στα πρόσωπα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεοπτική μετάδοση.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πάρει κάποιες αποστάσεις από τη δήλωση της νύχτας των εκλογών όπου σχεδόν εγκάλεσε την κοινή γνώμη για τις επιλογές της. «Απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα είναι ότι χθες το βράδυ αποφάσισα να μην επιμείνω στον αρχικό μας σχεδιασμό για εξάντληση της τετραετίας και να πάμε σε εκλογές. Αποφάσισα να επισπεύσω τις εθνικές εκλογές ως απόδειξη σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία» είπε και συνέχισε: 

«Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών που μας είχαν ψηφίσει, αλλά χθες προτίμησαν να μην έλθουν στην κάλπη εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους. Λάβαμε το μήνυμα της απογοήτευσης χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που βεβαίως δεν προσχώρησαν στην κάλπη της Ν.Δ. αλλά επέλεξαν μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Λάβαμε το μήνυμα της κόπωσης μιας κοινωνίας μετά από 8 χρόνια μνημονίων. Λάβαμε και το μήνυμα εμείς οι ίδιοι, ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποιοι είμαστε, ποιους εκπροσωπούμε και για ποιους παλεύουμε» είπε.

Επί της ουσίας, έδειξε πάντως να επιμένει στα βασικά επιχειρήματα της εκστρατείας των ευρωεκλογών περί καταστροφής που θα έρθει αν κυβερνήσει η Ν.Δ., ενώ επιχείρησε και ένα πρώτο, αντιδεξιό, προσκλητήριο, επιβεβαιώνοντας όσους λένε ότι πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές θα είναι να σηκώσει από τον καναπέ όσους αναποφάσιστους, ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν στις 26 Μαΐου και δεύτερος στόχος να πάρει όσες περισσότερες ψήφους μπορεί από το Κίνημα Αλλαγής.

«Το δίλημμα των εκλογών είναι ένα και είναι αμείλικτο» υποστήριξε. «Την επομένη των εθνικών εκλογών είτε θα έχουμε κυβέρνηση της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη μαζί με υπουργούς, τον κο Γεωργιάδη, τον κο Βορίδη και άλλους συνοδοιπόρους της ακροδεξιάς. Είτε θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτική και δημοκρατική με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία. Τώρα ξέρουν καλά ότι ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νίκη της Ν.Δ. Στο αντισύριζα μέτωπο του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν έμμεσοι ή άμεσοι πολιτικοί χορηγοί από την Αριστερά και το Κέντρο. Και ειδικά οι προοδευτικές δυνάμεις να σταματήσουν να θεωρούν αόρατη τη Δεξιά στην Ελλάδα» είπε ο κ. Τσίπρας, μην μπορώντας να κρύψει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.