Skip to main content

Κίνα: «I can’t breathe όπως οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ»

Στην αντεπίθεση, επιχειρώντας μία σύγκριση που εξυπηρετεί τώρα καλύτερα από ποτέ – μετά την έγκριση από την Κίνα της νομοθεσίας για το Χονγκ Κονγκ – περνάει το Πεκίνο και κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για υποκρισία.

Έπειτα από ένα ταραχώδες Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις και πολιτείες των ΗΠΑ, με βίαιες διαδηλώσεις για τη βίαιη σύλληψη και τον θάνατο ενός ακόμη Αφρομαερικανού στα χέρια λευκών αστυνομικών, αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας δράττονται της ευκαιρίας για να συγκρίνουν την έκρυθμη κατάσταση με τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

«I can’t breathe» έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χούα Τσούνγινγκ δημοσίευσε, δανειζόμενη το σύνθημα των διαδηλωτών στις ΗΠΑ – και τις τελευταίες κουβέντες του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κάτω από το γόνατο του αστυνομικού που τον συνέλαβε. Στην ίδια ανάρτηση, η εκπρόσωπος πρόσθεσε ένα στιγμιότυπο του Αμερικανού ομολόγου της που επικρίνει την καταστολή των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ από την Κίνα.

Η ένταση κλιμακώθηκε σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ τις περασμένες μέρες και νύχτες, αφότου η αστυνομία απάντησε στους διαδηλωτές με δακρυγόνα ή ακόμη χρησιμοποιώντας οχήματα για να απομακρύνει τους  διαδηλωτές. Σε αρκετές πόλεις σημειώθηκαν εμπρησμοί και λεηλασίες, ενώ η αστυνομία έχει επικριθεί για τη χρήση υπερβολικής βίας.

Ήταν μία «ευκαιρία» που δεν παρέλειψε να εκμεταλλευτεί και ένας εκόμη εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ζάο Λιτζιάν, ο οποίος έκανε retweet δεκάδες δηλώσεις και σχόλια, μεταξύ των οποίων και του αναπληρωτή εκπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Γιατί οι ΗΠΑ αρνούνται το δικαίωμα της Κίνας να αποκαταστήσει την ειρήνη και την τάξη στο Χονγκ Κονγκ ενώ η ίδια διαλύει βάναυσα τα πλήθη;» σχολίασε ο ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Με αρκετή δόση ειρωνείας σχολίασαν τα γεγονότα στις ΗΠΑ και τα μέσα ενημέρωσης στην Κίνα. «Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι κάποτε χαρακτήρισε τις βίαιες διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ “ένα όμορφο θέαμα”. Οι Αμερικανοί πολιτικοί μπορούν τώρα να απολαύσουν αυτό το θέαμα από τα παράθυρά τους», έγραψε το Σάββατο ο Χου Σιτζίν, αρχισυντάκτης των Global Times.

Η Κίνα συνηθίζει να μετατοπίζει το βάρος των δικών της ευθυνών – για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων ή των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ – επισημαίνοντας τα όποια προβλήματα στις ΗΠΑ. Το Πεκίνο έχει επίσης κατηγορήσει επανειλημμένως τις «ξένες δυνάμεις», περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, για υποκίνηση των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian