Skip to main content

Μετά το «Βατερλώ» των ευρωεκλογών, Τόρις και Εργατικοί υπόσχονται διαφάνεια στο Brexit

Υπόσχεση να εργαστούν σκληρά για βάλουν επιτέλους τέλος στο αδιέξοδο στο Brexit έδωσαν σήμερα τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας, ελπίζοντας να κερδίσουν πίσω τους Βρετανούς ψηφοφόρους που τους γύρισαν την πλάτη στις ευρωεκλογές για να στηρίξουν το ευρωσκεπιτικιστικό Brexit του ακροδεξιού Νάιτζελ Φάρατζ.

Έπειτα από μία τιμωρητική βραδιά, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ο βαθύς διχασμός που καθορίζει το πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία τους τελευταίους – αρκετούς – μήνες, Συντηρητικοί και Εργατικοί επιχείρησαν τις δικές τους αναγνώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Για τους Τόρις, που ετοιμάζονται να ορίσουν τον νέο τους αρχηγό μετά την παραίτηση της Τερέζα Μέι την περασμένη Παρασκευή, το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης ήταν σαφές μήνυμα να μεθοδευτεί η οριστική έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με όποιο κόστος.    

Σε διαφορετικό ύφος, αλλά πιστό στη γραμμή του, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν εκτίμησε ότι μόνο μία λαϊκή ψήφος – νέες εθνικές εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα – μπορεί να επουλώσει τον διχασμό και να ενώσει ξανά τη χώρα.

Σχεδόν τρία χρόνια αφότου η Βρετανία ψήφισε Brexit και περί τους δυο μήνες μετά την ημερομηνία αποχώρησης (στις 29 Μαρτίου), η οποία εν τέλει πήρε παράταση για τις 31 Οκτωβρίου, οι Βρετανοί βουλευτές εξακολουθούν να ερίζουν ακόμη και για τα βασικά: πώς, πότε, ακόμη και αν τελικά η χώρα θα αποχωρήσει από την Ένωση, μέλος της οποίας έγινε το 1973.

Προεξοφλώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, πολλοί από τους υποψηφίους για τη διαδοχή τους έσπευσαν μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της Μέι να δώσουν το στίγμα τους υπογραμμίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την Ένωση με ή χωρίς συμφωνία.

Οι εξελίξεις αποτελούν μία άμεση πρόκληση για τον Φάρατζ, ο οποίος με τον αέρα του 31,6% στις ευρωεκλογές ζήτησε σήμερα να συμμετέχει στο εξής στις όποιες νέες διαπραγματεύσεις.  

«Εάν δεν αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου, τότε το ποσοστό που είδαμε σήμερα για το κόμμα του Brexit θα επαναληφθεί σε εθνικές εκλογές και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό», τόνισε ο Φάρατζ από το Σαουθάπτον.

Σε κάθε περίπτωση, έστω και αν ο Φάρατζ εξασφάλισε την πρωτιά, δεν πρέπει να λησμονεί ότι τρία κόμματα, τα οποία τάσσονται υπέρ της Ε.Ε., οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Πράσινοι και η Αλλαγή στη Βρετανία, σημείωσαν εξίσου ενθαρρυντικό ποσοστό, μεγαλύτερο του 30% όλα μαζί.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters