Skip to main content

Φώφη Γεννηματά: Σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας ο Κων. Μητσοτάκης

Το «υψηλό πολιτικό ανάστημα» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τη «σημαντική παρουσία του στη Βουλή και την αποφασιστικότητά του στη διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων» υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας στη μνήμη του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανήκει σε εκείνους τους πολιτικούς που κυριάρχησαν το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Με έργα και πρωτοβουλίες. Και με έντονο πολιτικό λόγο. Μέχρι το τέλος, σχεδόν, της ζωής του. Μπολιασμένος από νωρίς με το πάθος για συμμετοχή στα κοινά, δεν έπαψε ποτέ να αναπτύσσει πολυσχιδή πολιτική δράση» ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης «υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μέχρι το τέλος της ζωής του», αλλά και «ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς».

Η κ. Γεννηματά επισήμανε ωστόσο και τις πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις του εκλιπόντος με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Η κυβέρνηση Ν.Δ. 1990-1993, της οποίας υπήρξε πρωθυπουργός, άσκησε μια πολιτική που είχε σαφές πρόσημο, συγκεκριμένο περιεχόμενο και αποτελέσματα. Η δική μας παράταξη, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, βρεθήκαμε απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντιταχθήκαμε στη λογική της βίαιης προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, στα κελεύσματα των πιο συντηρητικών επιλογών της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης πραγμάτων. Αντιταχθήκαμε στην επικράτηση της αδιέξοδης λογικής της διαρκούς λιτότητας, της πλήρους απουσίας της εγγυητικής κρατικής παρέμβασης στην αγορά, στην υποχώρηση και αποδιοργάνωση του Κοινωνικού Κράτους» είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Έκανε παράλληλα ειδική αναφορά «στη μεγάλη πολιτική περιπέτεια του 1989» όταν «στοχοποιήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο».

Όπως είπε επρόκειτο για «μια καθαρά πολιτική δίωξη που δημιούργησε πόλωση και δίχασε τον ελληνικό λαό», μία «πολιτική θύελλα που συνεχίστηκε μέχρι την επάνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην κυβέρνηση και τη γενναία πολιτική πρωτοβουλία του για το οριστικό τέλος της σκανδαλολογίας».

«Υπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα κομμάτια της ιστορίας μας που δεν μπορούν να ξαναγραφτούν. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη διορατικότητα και το πολιτικό αισθητήριο του εκλιπόντος. Ανεξάρτητα από την κριτική άποψη για τις επιλογές  και τις πολιτικές  που ακολούθησε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έπαψε ποτέ μέχρι το τέλος της ζωής του να διακρίνεται για την οξεία πολιτική σκέψη» συνέχισε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «η ιστορία δεν γράφεται ούτε με τη μεταθανάτια ωραιοποίηση ούτε με ανεδαφικά αναθέματα και σημείωσε ότι η αποτίμηση του πολιτικού βίου του αποθανόντος πρώην πρωθυπουργού είναι θετική, μολονότι είναι δύσκολη η γνώση και η σωστή αξιολόγηση του παρελθόντος, χωρίς παρωπίδες και αγκυλώσεις, δίχως αγίους και δαίμονες».

Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της μελέτης και του έργου του στην ανάλυση και αποτίμηση της πολυετούς σταδιοδρομίας και προσφοράς του Κων. Μητσοτάκη στον πολιτικό μας βίο» και πως «θα φανεί γενναιόδωρος για τα θετικά και αυστηρός απέναντι σε σφάλματα και παραλείψεις».