Skip to main content

Διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ για τον χρόνο των εθνικών εκλογών  

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Το ασφαλές αποτέλεσμα από τη Singular Logic, το οποίο καταδεικνύει τελικά νίκη της Ν.Δ. με 9 ποσοστιαίες μονάδες, περίμενε ο πρωθυπουργός για να πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με τις εθνικές εκλογές. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διχασμένα για το πότε πρέπει να διεξαχθούν.

Η διαρροή της Κουμουνδούρου – η οποία βγήκε μετά από σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας παρόντος του κ. Τσίπρα πριν από τα exit poll –ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη στρατηγική ήττα όπως περίμεναν οι πολιτικοί του αντίπαλοι και «έκλειναν» το μάτι στην ελληνική κοινωνία αμφισβητώντας εμμέσως τα exit poll και παραπέμποντας στα ασφαλή αποτελέσματα από τη Singular Logic. Αυτή ήταν και η γραμμή που υποστήριξαν στα κανάλια οι κ.κ. Φλαμπουράρης, Τζανακόπουλος, Κατρούγκαλος κ.α., αναδεικνύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κράτησε», είναι ο δεύτερος πόλος εξουσίας και βλέπει με αισιοδοξία τις εθνικές εκλογές. Στην ίδια γραμμή όμως ήταν και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος φεύγοντας από την Κουμουνδούρου υπενθύμισε τα exit polls του 2000, υπονοώντας ότι και τα σημερινά θα πέσουν έξω.

Μετά από το 100% των exit poll, τα πράγματα μετεβλήθησαν. Τότε έγινε γνωστό ότι υπήρξαν στελέχη στην Πολιτική Γραμματεία που υποστήριξαν ότι αν η διαφορά περάσει τις οκτώ μονάδες – όπως ήταν η βασική πρόβλεψη που παρουσιάστηκε στη σύσκεψη του ανώτατου κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ – τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Ιούνιο.

Αντιθέτως, στελέχη κοντά στον κ. Τσίπρα επέμεναν και επιμένουν μέχρι τώρα ότι οι εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν τον Οκτώβριο, για λόγους πολιτικής σταθερότητας, για λόγους οικονομίας, αλλά και επειδή αυτό ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ που θα βρει το χρόνο να επουλώσει τις πληγές του.

«Από ότι φαίνεται, η νίκη της ΝΔ είναι καθαρή. Ωστόσο θα είναι καλύτερο για τη χώρα οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο όπως έχει πει ο πρωθυπουργός και όπως προβλέπει ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης».

Κορυφαίο κομματικό στέλεχος έλεγε στην «Ν» ότι μέχρι τώρα  ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα αποφασίσει εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο και θα το πει το βράδυ. Αυτό που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα από εδώ και στο εξής, είναι να μεγαλώσει και άλλο η διαφορά υπέρ της ΝΔ. Αν αυτό συμβεί, λέει, τότε τα πράγματα θα επανεξεταστούν.