Skip to main content

Γκάμπριελ κατά Τραμπ με φόντο το Κατάρ

Βέλη κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατηγορώντας τον ότι πυροδοτεί τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, διακινδυνεύοντας μια κούρσα εξοπλισμών μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων χωρών της περιοχής με το Κατάρ.

«Μια τέτοια “τραμποποίηση” (trumpisation) των σχέσεων στην περιοχή που σε κάθε περίπτωση συνταράσσεται από κρίσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη» υπογράμμισε ο κ. Γκάμπριελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ εκτίμησε επιπλέον ότι «τα γιγάντια στρατιωτικά συμβόλαια που υπέγραψε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ με τις μοναρχίες του Κόλπου ενισχύουν τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου εξοπλισμών».

«Θέλουν προφανώς σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό να απομονώσουν πλήρως το Κατάρ και να το πλήξουν την ίδια του την ύπαρξη» κατήγγειλε ο κ. Γκάμπριελ.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στη σύναψη εξοπλιστικών συμβολαίων με το Ριάντ ύψους 110 δισ. δολαρίων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP