Skip to main content

Κυπριακό: Ετοιμότητα Αναστασιάδη για άτυπη πενταμερή

Την ετοιμότητα του για να συμμετάσχει σε άτυπη πενταμερή, στο πλαίσιο της επιστολής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος επισήμανε την προσδοκία πως αυτή θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο λύση του κυπριακού προβήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης προέβη σε αυτές τις δηλώσεις κατά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Η κ. Λουτ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόθεση του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή εντός Φεβρουαρίου 2021, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  κ. Κούσιος

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, κ. Τζέιν Χολ Λουτ, με την οποία είχε μια εποικοδομητική συζήτηση σε σχέση με τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη σημασία προώθησης ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως και η σχετική παράκληση του γενικού γραμματέα, τα οποία θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα και τις προοπτικές για επίτευξη του στόχου επίλυσης του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και ούτε βοηθούν στην επιτυχία ενός νέου διαλόγου.

Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία πως η άτυπη πενταμερής θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης».

Ο Κύπριος Πρόεδρος. σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, για να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τη συνάντηση του με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών