Skip to main content

«Προεκλογικές» συγκεντρώσεις των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία

Για 28η εβδομάδα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, μία ημέρα πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στους δρόμους των μεγάλων πόλεων βρέθηκαν περίπου 3.200 άτομα, εκ των οποίων οι 1.200 στο Παρίσι –αριθμοί σαφώς υποδεέστεροι σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Πάντως, οι σημερινές κινητοποιήσεις ήταν κατά μεγάλο ποσοστό, ειρηνικές, καθώς δεν σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια.

«Ο πρόεδρος (σ.σ. Μακρόν) είναι κωφός, επομένως καταλαβαίνουμε ότι οι διαδηλώσεις μας δεν θα αλλάξουν τίποτα άμεσα» δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών, στην Τουλούζη.

«Δεν σκοπεύω να σταματήσω να διαδηλώνω. Υπερασπίζομαι το ψωμί μου και το ψωμί των παιδιών μου. Δεν αντέχουμε άλλο» τόνισε, από την πλευρά της, μία 30χρονη, η οποία έλαβε μέρος στη διαδήλωση του Παρισιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στη δημοτικότητα του Μακρόν, ο οποίος συγκεντρώνει μόλις το 27% των θετικών γνωμων.

Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ως μεγάλο νικητή των αυριανών εκλογών τον «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λε Πεν.

Υπενθυμίζεται ότι το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, με αφορμή τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα.

Παρά την απόσυρση του μέτρου, αλλά και την υλοποίηση μίας σειράς θετικών οικονομικών μέτρων, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και τους επόμενους μήνες, με βασικό αίτημα την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP