Skip to main content

Η Αίγυπτος απαγορεύει τις πτήσεις προς και από το Κατάρ

Απαγόρευση σε όλες τις πτήσεις από και προς το Κατάρ θα επιβάλει από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης η Αίγυπτος, στον απόηχο της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης ο αιγυπτιακός εναέριος χώρος θα κλείσει για όλες τις πτήσεις που προέρχονται από το Κατάρ, όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Εξάλλου, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις εξαγωγές λευκής ζάχαρης προς το Κατάρ.

Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη ότι η διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Ντόχα και των αραβικών χωρών επηρεάζει και το εμπόριο τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη, η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης και οι Μαλδίβες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι «στηρίζει την τρομοκρατία», και έλαβαν μια σειρά μέτρων με σκοπό να το απομονώσουν.

Νωρίτερα, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως κλείνουν τον εθνικό εναέριο χώρο του για την αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, ενώ επίσης αναστέλλουν τις αεροπορικές και ναυτικές συνδέσεις μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και κάποιων από των συμμάχων του στον Κόλπο κινδυνεύει να αλλάξει την περιφερειακή ισορροπία κατά της Τεχεράνης.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οργισμένα από τη συμβιβαστική γραμμή του Κατάρ απέναντι στο Ιράν, τον περιφερειακό τους αντίπαλο, και την υποστήριξη που δείχνει σε ισλαμιστικές οργανώσεις και κυρίως στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία θεωρούν έναν επικίνδυνο πολιτικό εχθρό.

Η διαμάχη μεταξύ των σουνιτικών κρατών ξέσπασε μετά τη συμμετοχή του Τραμπ σε μια σύνοδο κορυφής των μουσουλμάνων ηγετών στη Σαουδική Αραβία, όπου κατήγγειλε τις «αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις» του Ιράν στις αραβικές χώρες, όπου η Τεχεράνη αντιπαρατίθεται με το Ριάντ για την επέκταση της επιρροής τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters