Skip to main content

ΗΠΑ: Ο διπλωμάτης Ουίλιαμ Μπερνς υποψήφιος αρχηγός της CIA

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ορίσει τον αμερικανό διπλωμάτη Ουίλιαμ Μπερνς υποψήφιο αρχηγό της CIA, ανακοίνωσε το επιτελείο του.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος είναι γνωστός ως «Μπιλ» έχει διπλωματική καριέρα 33 ετών και υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών κατά την περίοδο 2011-2014, ανάμεσα σε άλλες κυβερνητικές θέσεις σε διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις. Σήμερα είναι πρόεδρος του Carnegie Endowment for International Peace.

Υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στη διοίκηση του Ομπάμα, αφού εργάστηκε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες σε θέσεις στην υπηρεσία Εξωτερικού, στην οποία προσχώρησε το 1982.

Υπηρέτησε επίσης υπό πέντε Αμερικανούς προέδρους, τόσο Δημοκρατικούς όσο και Ρεπουμπλικάνους, και 10 γραμματείς του κράτους σε διάφορες θέσεις, όπως ως πρέσβης στην Ιορδανία στην κυβέρνηση Κλίντον και στη Ρωσία υπό τον Τζορτζ Μπους.

Ο Μπερνς μίλησε εκτενώς για τη ζημία που πιστεύει ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει προκαλέσει στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Προειδοποίησε για επικίνδυνες συνέπειες του σε περίπτωση που ο Τραμπ δεν αποδεχθεί τυχόν ήττα από τον Μπάιντεν, σε ανάλυσή του τον περασμένο Αύγουστο.

«Εάν χάσει, αμφιβάλλω ότι θα αγκαλιάσει ξαφνικά την παραδοσιακή διμερή δέσμευση για αποτελεσματικές μεταβάσεις. Στην καλύτερη περίπτωση, θα αναλωθεί σε προσπάθειες εξορθολογισμού της ήττας του και να χρωματίσει τις εκλογές ως νοθευμένες · στη χειρότερη περίπτωση, θα επιδιώξει να αγωνιστεί ή να υπονομεύσει το αποτέλεσμα». είχε γράψει ο Μπερνς.

«Όπως και πολλά άλλα χαρακτηριστικά της εποχής του Τραμπ, η μετάβαση δεν θα έμοιαζε με καμία προηγούμενη, ούτε με τις πολλές από τις οποίες υπηρέτησα ως διπλωμάτης σταδιοδρομίας. Το κόστος της σύγχυσης, των μικτών σημάτων και της γραφειοκρατικής αναταραχής θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλό».

Ο Μπερνς έχει επίσης μακρά ιστορία στο επίκεντρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή και εργάστηκε στενά στην κυβέρνηση Ομπάμα για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Έχει περιορισμένη εμπειρία με την Κίνα, αλλά διαθέτει εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο εργασίας σε βασικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Η απόφαση να επιλέξει τον Μπερνς για να ηγηθεί της CIA έρχεται μετά από άλλους κορυφαίους διεκδικητές που αντιμετώπισαν κριτική για την προηγούμενη υποστήριξή τους σε προγράμματα βασανιστηρίων. Ο πρώην ενεργός διευθυντής της CIA, Μάικλ Μορέλ , τον οποίον είχε υπόψιν ο Μπάιντεν, δέχθηκε επίθεση από κορυφαίους Δημοκρατικούς στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας. Ο γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν του Όρεγκον, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών, είχε επικρίνει τον Μορέλ ως «απολογητή βασανιστηρίων» για τις προηγούμενες προτάσεις του ότι η «ενισχυμένη ανάκριση» των τρομοκρατών ήταν αποτελεσματική και ηθική.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters και CNN