Skip to main content

Ανακούφιση στις Βρυξέλλες για Ιταλία – Ισπανία

Ανακουφισμένη πρέπει να αισθάνεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς -όπως όλα δείχνουν- οι πολιτικές κρίσεις σε Ιταλία και Ισπανία φαίνεται πως βαδίζουν προς αποκλιμάκωση, γεγονός το οποίο τυγχάνει της θετικής αντίδρασης τόσο των αγορών, όσο και των Βρυξελλών. 

Κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ιταλία, εμφανίστηκε καθησυχαστική, δηλώνοντας βέβαιη πως οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν «εποικοδομητικά».

Η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στη Ρώμη, με τη στήριξη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά, καθησύχασε τις αγορές και οδήγησε σε άνοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς εξάλειψε το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

«Είμαστε πλήρως πεπεισμένοι πως η νέα κυβέρνηση έχει και την ικανότητα και την προθυμία να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» τόνισε η εκπρόσωπος της Ε.Ε.

Παράλληλα, η ίδια απέρριψε ως «παραπλανητικά» τα δημοσιεύματα, τα οποία έφεραν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού προς τους Ιταλούς πολίτες.

«Οι Ιταλοί χρειάζεται να δουλεύουν περισσότερο και να είναι λιγότερο διεφθαρμένοι» φέρεται να ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, την Πέμπτη.

Άμεση ήταν η αντίδραση του νέου αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ιταλίας και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος χαρακτήρισε «ρατσιστή» τον Γιούνκερ.

«Ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι δεσμευμένος να εργαστεί μαζί με τη νέα ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο η Ιταλία όσο και η Ευρώπη -από το εμπόριο έως τη μετανάστευση» εξήγησε, αναλυτικά, η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Μάλιστα, ο Γιούνκερ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουσέπε Κόντε, την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των εργασιών των G7, στον Καναδά.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες επικρατεί ικανοποίηση και ως προς την Ισπανία, καθώς η πρόταση μομφής εναντίον του απερχόμενου πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, έφερε στον πρωθυπουργικό θώκο τον ηγέτη των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, με την πολιτική κρίση να εκτονώνεται πολύ γρήγορα. 

naftemporiki.gr