Skip to main content

Ναρέντρα Μόντι: Στο τιμόνι της Ινδίας για μία ακόμη πενταετία

Μία ακόμη πενταετία στον πρωθυπουργικό θώκο της Ινδίας εξασφάλισε ο Ναρέντρα Μόντι. Ενόσω η καταμέτρηση των περισσότερων από 600 εκατ. ψήφων είναι σε εξέλιξη, το Κόμμα του Ινδικού Λαού (BJP) του πρωθυπουργού Μόντι έχει ήδη εξασφαλίσει 300 από τις 543 έδρες στη βουλή.

Ο 68χρονος ηγέτης των ινδουιστών εθνικιστών ήταν αντιμέτωπος με μυριάδα τοπικών κομμάτων που ήταν αποφασισμένα να τον ρίξουν, αλλά και με το κόμμα του Κογκρέσου, υπό τον διάδοχο της πολιτικής δυναστείας των Νεχρού-Γκάντι, τον Ραχούλ Γκάντι, το οποίο αναγνώρισε την ήττα του.

Οι εκλογές αυτές είχαν πάρει μορφή δημοψηφίσματος για την εθνικιστική πολιτική του Μόντι «οι ινδουιστές πρώτα». Ο Ινδός πρωθυπουργός όχι μόνο ξεπέρασε τα ποσοστά που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις, αλλά ξεπέρασε ακόμη και τα ποσοστά που είχε εξασφαλίσει το 2014, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα.

«Σ’ ευχαριστώ Ινδία!», έγραψε ο Μόντι στο Twitter. «Η πίστη στην συμμαχία μας μάς αφυπνίζει και μας δίνει τη δύναμη να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά για να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ανθρώπων», πρόσθεσε στο μήνυμά του.

Χαρισματικός ομιλητής, ο Μόντι αυτοπροβλήθηκε ως ο υπερασπιστής των απλών Ινδών. Το άλλοτε φτωχό αγόρι που πουλούσε τσάι σε σιδηροδρομικό σταθμό στο κρατίδιο Γκουτζάρατ, από όπου κατάγεται, αναδείχτηκε σε έναν από τους πιο επιβλητικούς πολιτικούς που πέρασαν από τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. 

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ψηφοφορία που διεξήχθη στην ιστορία του πλανήτη. Οι κάλπες άνοιξαν στις 11 Απριλίου και οι εκλογές διεξήχθησαν σε επτά φάσεις.  Συνολικά στις κάλπες προσήλθαν περί τα 600 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Στη διαδικασία συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 κόμματα, ενώ 8.000 υποψήφιοι διαγκωνίστηκαν για 543 έδρες. Ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός χρειάζεται τουλάχιστον 272 βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση.

naftemporiki.gr