Skip to main content

Κορωνοϊός: Κρούσματα στο στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ

Τα πρώτα κρούσματα του Covid-19 εντοπίστηκαν στο στρατόπεδο βάσεων του Έβερεστ, αναθερμαίνοντας τη διαμάχη σχετικά με την απόφαση του Νεπάλ να ανοίξει το ψηλότερο βουνό του κόσμου σε ορειβάτες.

Με την πρόσβαση από την κινεζική πλευρά του Έβερεστ κλειστή σε εξωτερικούς αναρριχητές και ορισμένους υπεύθυνους αποστολών από την πλευρά του Νεπάλ, αυξάνοντας μάλιστα τις τιμές, η απόφαση του Νεπάλ εν μέσω της πανδημίας αμφισβητείται.

Ένας Νορβηγός ορειβάτης, ο Έρλεντ Νες, διεκομίσθη με ελικόπτερο στο Κατμαντού, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από κορωνοϊό. Αρχικά θεωρήθηκε ότι πάσχει από πνευμονικό οίδημα – μια κατάσταση που σχετίζεται με ασθένεια υψομέτρου. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλα κρούσματα στο camp.

Ενώ το Νεπάλ επιμένει στην επιβολή καραντίνας για τους ορειβάτες πριν συνεχίσουν γιατο στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ, ορισμένοι παρατηρητές είχαν εκφράσει ανησυχίες για την ασάφεια των κανονισμών, κυρίως επειδή τα συμπτώματα της Covid-19 μπορούν εύκολα να εκληφθούν ως ασθένεια υψομέτρου και φόβους για τις επιπτώσεις μιας οξείας λοίμωξης ψηλά στο βουνό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian