Με τις κάλπες στην Βρετανία και στην Ολλανδία αρχίζει σήμερα η τετραήμερη εκλογική διαδικασία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ως και την Κυριακή καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες πάνω από 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Βρετανοί – παρά τις διεργασίες για το Brexit – και οι Ολλανδοί είναι οι πρώτοι που προσέρχονται σήμερα στις ευρωκάλπες, ενώ τη σκυτάλη θα λάβουν αύριο οι Ιρλανδοί και οι Τσέχοι. Το Σάββατο θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία στη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία, ενώ την Κυριακή στήνονται οι κάλπες σε: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία.
Τα αποτελέσματα αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ θα ακολουθήσει η σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ των κομμάτων, για να σχηματιστεί σταθερή πλειοψηφία στο Ε.Κ., και μεταξύ των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε., για να επιλεγούν οι διάδοχοι των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.
Στις προηγούμενες ευρωεκλογές που διεξήχθησαν το 2014, οι εθνικιστικές παρατάξεις που διάκεινται αρνητικά απέναντι στην Ε.Ε. διπλασίασαν τις έδρες τους στο Ευρωκοινοβούλιο, κυριάρχησαν στη Βρετανία και διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του δημοψηφίσματος του 2016 που οδήγησε στην απόφαση για την αποχώρηση ενός από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της Ένωσης. Ωστόσο το Brexit δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα.
Πέντε χρόνια αργότερα, οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι ευρωσκεπτικιστές θα κερδίσουν ακόμα περισσότερο έδαφος. Οι πιο σκληροί εχθροί των Βρυξελλών πάντως θα δυσκολευτούν να ξεπεράσουν το 20%. Η ακροδεξιά πλήττεται από το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη ο Αυστριακός σημαιοφόρος της, που μαγνητοσκοπήθηκε να παζαρεύει με την υποτιθέμενη ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη την αγοραπωλησία επιρροής.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις: τις επιθέσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο που εναγκαλίζεται τους λαϊκιστές και τους εθνικιστές στην Ευρώπη, τις ατελείωτες συγκρούσεις με φόντο το μεταναστευτικό, την πορεία της οικονομίας, την άνοδο της Κίνας.
Οι δυνάμεις που θέλουν να συνεχιστεί ο συντονισμός, η κοινή πορεία στη Γηραιά Ήπειρο σε κεφαλαιώδη ζητήματα όπως το εμπόριο, η ασφάλεια, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή αναμένεται πως θα διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία όταν σχηματιστεί το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έστω με μικρότερη πλειοψηφία.
Τα κόμματα εξουσίας του κέντρου, που επιδιώκουν τη στενότερη οικονομική ολοκλήρωση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, μοιάζουν από την πλευρά τους να δυσκολεύονται να εμπνεύσουν την κοινή γνώμη.
Ο κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρινε πως οι φετινές ευρωεκλογές είναι «αναμφίβολα οι πιο σημαντικές» από την πρώτη φορά που διεξήχθησαν το 1979. Ο ίδιος κάλεσε τους συντηρητικούς, τους σοσιαλιστές και τους πράσινους να συνεργαστούν, να ενωθούν για να συγκρουστούν με τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. «Στον σημερινό κόσμο, χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη Ευρώπη» δήλωσε στη βελγική εφημερίδα Le Soir.
Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν από την πλευρά του ελπίζει πως θα καταλάβει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στη Γαλλία.
Στη Βρετανία, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κόμμα του Brexit υπό τον Νάιτζελ Φαράζ θα εξασφαλίσει από 30 έως 40% των ψήφων, ξεπερνώντας το άθροισμα των ποσοστών των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, των Συντηρητικών και των Εργατικών. Πολλοί εξοργισμένοι υποστηρικτές των Τόρις αναμένεται να ψηφίσουν μαζικά το Κόμμα του Brexit. Για τους περισσότερους πολιτολόγους, την αναμενόμενη διαρροή ψήφων των Συντηρητικών στον Φαράζ εξηγεί το απόλυτο αδιέξοδο όσον αφορά το πώς θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας του οποίου η χώρα είναι αναγκασμένη να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.
Αναλυτές και πολιτικοί δεν αμφιβάλλουν ότι σε αυτές τις εκλογές το κυρίαρχο στοιχείο είναι η πόλωση για το Brexit. Ωστόσο άνοδο του ποσοστού τους αναμένεται να επιτύχουν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που εναντιώνονται στην αποχώρηση και θέλουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα στο οποίο θα μπορούν να προκρίνουν την παραμονή στην Ε.Ε..
Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό, λαϊκιστικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) αναμένεται να δώσει μάχη με το συντηρητικό, φιλελεύθερο κόμμα VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για την πρώτη θέση.
Ο Ρούτε και ο επικεφαλής του FvD Τιερί Μποντέ πήραν μέρος σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ το βράδυ της Τετάρτης – γεγονός το οποίο στηλίτευσαν αρκετοί, επισημαίνοντας ότι οι ευρωεκλογές υποβαθμίστηκαν από τα ΜΜΕ σε αναμέτρηση μεταξύ δύο πολιτικών δυνάμεων, της δεξιάς και της άκρας δεξιάς.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ, Reuters