Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Τι ακριβώς ισχύει με τις άδειες ειδικού σκοπού και το μειωμένο ωράριο στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα; Αλλάζει κάτι στον μισθό των εργαζομένων που κάνουν χρήση του ευνοϊκού μέτρου; Και πώς επηρεάζεται η καλοκαιρινή άδεια; Το naftemporiki.gr απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών του.   

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους- γονείς εξακολουθεί να ισχύει έως τέλη Ιουνίου η άδεια ειδικού σκοπού, για τις ημέρες που τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο (λόγω της εκ περιτροπής διδασκαλίας). Επιπλέον θα έχουν τη δυνατότητα και για μειωμένο ωράριο για να μπορούν να παραλάβουν τα παιδιά από το σχολείο. Εμείς οι ιδιωτικοί υπάλληλοι τι δικαιούμαστε; 

Στις 10 Μαΐου είχε εκδοθεί ΠΝΠ σύμφωνα με την οποία παρατεινόταν η άδεια ειδικού σκοπού χωρίς καταληκτική ημερομηνία. Οριζόταν ότι αυτή συναρτάται με την με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, όπου είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν τα τέκνα  και χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η εν λόγω αναστολή. Δεν έχει εκδοθεί προς το παρόν ρύθμιση που να ορίζει τι θα γίνει για τους γονείς μαθητών, που επιστρέφουν στα θρανία, αλλά εκ περιτροπής και όχι καθημερινά. Το πιθανότερο ωστόσο είναι να ισχύσει ότι και για τους δημοσίους υπαλλήλους. 

Ανακοινώθηκε ότι από 1η Ιουνίου όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στην υπηρεσία τους. Εγώ, που είμαι υπάλληλος σε δημόσια υπηρεσία, αλλά ανήκω στις ευπαθείς ομάδες, δικαιούμαι άδεια;  

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου συνεχίζουν να δικαιούνται, εφόσον την αιτηθούν, ειδική άδεια απουσίας. Οι εν λόγω υπάλληλοι περιλαμβάνονται στους υπαλλήλους που παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία και περιλαμβάνονται στο πλάνο εργασιών εκάστης Υπηρεσίας. Επιπλέον μπορούν οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν κάθε είδους άδεια βάσει των πάγιων διατάξεων, όπως και άδεια ειδικού σκοπού (έως τέλη Ιουνίου) αποκλειστικά για τις ημέρες εκείνες, για τις οποίες προκύπτει η ανάγκη φροντίδας των τέκνων συνεπεία του ειδικού προγράμματος λειτουργίας των εν λόγω μονάδων.

Έχω κάνει πλήρη χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Θα δω κάποια μείωση στο μισθό μου;

Όχι οι εργοδότες καταβάλλουν στους εργαζομένους το σύνολο των ημερομισθίων τους. Το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν στο σύστημα «Εργάνη» με έντυπο ειδικού σκοπού τις ημέρες της ειδικής άδειας που έλαβαν οι εργαζόμενοι τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Το υπουργείο Εργασίας, μετά από την πλήρη επεξεργασία των στοιχείων που θα δηλωθούν στο σύστημα «Εργάνη» από τους εργοδότες, θα καταβάλει το ποσό που υποχρεούται στον εργοδότη που αντιστοιχεί στο ποσό των μικτών αποδοχών του ημερομισθίου του εργαζόμενου για κάθε ημέρα άδειας ειδικού σκοπού πλέον των εργοδοτικών εισφορών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η κανονική άδεια αναψυχής που δικαιούται ένας εργαζόμενος μπορεί να σπάσει σε περισσότερες των δύο περιόδων εντός του έτους, η μία εκ των οποίων ωστόσο θα είναι τουλάχιστον 10 εργάσιμες μέρες (για 5νθημερη εργασία) ή 12 ημέρες (για 6ημερη εργασία). Μπορεί ο εργοδότης μου να μου περιορίσει το διάστημα αυτό, επειδή έκανα εκτεταμένη χρήση της άδειας ειδικού σκοπού; 

Αρκετοί γονείς παιδιών ηλικίας έως και 12 ετών έχουν χρησιμοποιήσει έως και 14 ημέρες από την κανονική τους άδεια, αφού για κάθε 3 ημέρες άδειας ειδικού σκοπού έπρεπε να λαμβάνουν 1 ημέρα κανονικής άδειας. Με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι και στην περίπτωση αυτή, η μία εκ των περιόδων κατάτμησης πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 ή 12 εργάσιμες ημέρες (ανάλογα με το εάν έχουμε 5νθημερη ή 6ημερη εργασία), εκτός εάν οι υπολειπόμενες ημέρες αδείας των εν λόγω εργαζομένων δεν επαρκούν για την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης.

Έχω ένα παιδί, που πηγαίνει στο Δημοτικό και όλο αυτό το διάστημα λαμβάνω κυλιόμενα την άδεια ειδικού σκοπού. Έως ότου ανοίξουν τα σχολεία την 1η Ιουνίου, όμως, θα έχω  εξαντλήσει και τις ημέρες της κανονικής άδειάς μου. Μπορώ να λάβω ημέρες καλοκαιρινής άδειας, οι οποίες θα αφαιρεθούν από την άδεια της επόμενης χρονιάς; 

Δεν έχει προβλεφθεί κάτι ξεχωριστό για τις περιπτώσεις όσων λαμβάνοντας τα 4ημερα της άδειας ειδικού σκοπού εξάντλησαν και την κανονική τους άδεια. Θα πρέπει να υπάρξει ειδική συμφωνία με τον εργοδότη σας για να λάβετε επιπλέον θερινή άδεια (η οποία θα μπορούσε να είναι και άνευ αποδοχών). 

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ