Skip to main content

Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στην Κύπρο

Πέφτει τα μεσάνυχτα η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τις κυπριακές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, οι οποίες, πραγματοποιούνται σχεδόν 1,5 μήνα μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.

Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν υποψήφιοι από 12 κόμματα και το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 534.176. Το νέο στοιχείο των εκλογών της Κυριακής είναι η αύξηση από το 1,8% στο 3,6% του ορίου εισόδου στη Βουλή, που ίσχυε από το 1981.

Ασφαλείς εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γίνουν, αν και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι παρά την αύξηση του ορίου εισόδου η νέα Βουλή θα είναι πολυκομματική.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα παραμείνει πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, που στηρίζει την κυβέρνηση Αναστασιάδη, δεύτερο θα είναι το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΔΗΚΟ, όμως με αισθητά μειωμένη την δύναμη του σε σχέση τις εκλογές του 2011. Τα ποσοστά και οι έδρες των κομμάτων αυτών στις βουλευτικές εκλογές του 2011 ήταν: ΔΗΣΥ 34,72% (20), ΑΚΕΛ 31,31% (19), ΔΗΚΟ 15,77% (9).

Σημειώνεται ότι στο προεδρικό σύστημα της Κύπρου, παρότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης, πρέπει στη Βουλή το κυβερνών κόμμα να σχηματίσει πλειοψηφία με άλλο ή άλλα κόμματα για να μπορούν να περάσουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Οι δημοσκοπήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, κατέγραφαν διψήφιο ποσοστό αποχής πέριξ του 20%. Αναλυτές εκτιμούν ότι επειδή υπάρχει αύξηση της απαξίωσης γενικά για την πολιτική ζωή, η αποχή μπορεί να ξεπεράσει το 21,3% του 2011.

Σημαντικό ζητούμενο είναι ποιο κόμμα θα καταλάβει την τέταρτη θέση, καθώς τέσσερα κόμματα είναι πολύ κοντά.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη, που κατέρχεται για πρώτη φορά στις εκλογές, όπως και η Συμμαχία Πολιτών, είναι οριακά μπροστά με 4,5%. Η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία ισοβαθμούν με 4,4%, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Κίνημα Οικολόγων με 3,9%. Από τα τέσσερα κόμματα, ασφαλώς πιο ζημιωμένη είναι η ΕΔΕΚ, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες σε σύγκριση με το 2011, που είχε εξασφαλίσει 8,4% και πέντε έδρες.

Για το ΕΛΑΜ η εκτίμηση κυμαίνεται στο 2,2%-4,2%, με περισσότερες πιθανότητες να μείνει εκτός Βουλής.