Skip to main content

Παραιτήθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο υπό κατακραυγή για φυλετικές διακρίσεις

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο παραιτήθηκε την Πέμπτη έπειτα από αίτημα του δημάρχου, μερικές ώρες αφότου Αφροαμερικανή σκοτώθηκε από αστυνομικό.

Ο δήμαρχος Εντ Λι ανακοίνωσε την παραίτηση του Γκρεγκ Σαρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λέγοντας ότι ελπίζει έτσι «να ηρεμήσει την πόλη» που συγκλονίζεται από φυλετικές εντάσεις. «Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε, αλλά όχι αρκετά γρήγορα, ούτε για μένα ούτε για τον Γκρεγκ, γι’ αυτό του ζήτησα να παραιτηθεί», δήλωσε.

Ώρες νωρίτερα, ο Γκρεγκ Σαρ ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι 27χρονη μαύρη που οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκε από την αστυνομία μετά την άρνησή της να υπακούσει στο σήμα των αρχών να σταματήσει το αυτοκίνητό της.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε ενώ κλίμα μεγάλης έντασης επικρατεί μεταξύ της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο και της μαύρης κοινότητας, έπειτα από σειρά γεγονότων ρατσισιτκού χαρακτήρα στην πόλη της Καλιφόρνιας.

Η αστυνομία δέχεται επικρίσεις μετά τον θάνατο τον Δεκέμβριο του Μάριο Γουντς, 26χρονου μαύρου ο οποίος επλήγη από σφαίρες της αστυνομίας και του λατινοαμερικανού Λούις Γκονγκόρα τον Απρίλιο, αλλά και λόγω της ανταλλαγής ρατσιστικών και ομοφοβικών μηνυμάτων μεταξύ αστυνομικών.