Skip to main content

Συνεχίζεται η «δημιουργική ασάφεια» για το χρέος

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συνεχίζεται η «δημιουργική ασάφεια» σε σχέση με το ελληνικό χρέος, τρία 24ωρα πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης.

Με την Αθήνα σε θέση παρατηρητή, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, από τη σύνοδο των G7, στην Ιαπωνία, δήλωσε σήμερα στο CNBC: «Έχουμε σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες όσον αφορά το ελληνικό χρέος και επομένως, θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία».

Η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup έρχεται μόνο λίγες ώρες μετά την επίσημη τοποθέτηση του ΔΝΤ, μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, ότι το Ταμείο παραμένει στη «σκληρή» γραμμή αφενός για μια ουσιαστική απομείωση του ελληνικού χρέους αφετέρου για περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, παρά το κυβερνητικό μπαράζ νομοσχεδίων στη Βουλή.

Επιπροσθέτως ο κ. Ράις άφησε να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ βλέπει θετικά το ενδεχόμενο εξαγοράς της συμμετοχής του στο ελληνικό χρέος από τον ESM, γεγονός που κατά πολλούς υποκρύπτει την απόφαση του Ταμείου να παραμείνει στο πρόγραμμα ως παρατηρητής.

Η εν λόγω αναφορά του κ. Ράις έρχεται να «κουμπώσει» και με το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται μια ακόμη πρόταση που περιλαμβάνει την αγορά από τον ESM του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ και από τα ευρωπαϊκά κράτη (52,9 δισ.) και την επέκταση της χρονικής ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde, τάχθηκε υπέρ της άμεσης μείωσης του ελληνικού χρέους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από τους Έλληνες έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα».

Το μέτρο όσων αντιδρούν εντός της Ευρώπης σε μια απομείωση του χρέους έδωσε με δήλωσή του στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, λέγοντας πως «πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι απρόθυμες να ρυθμίσουν την ελάφρυνση χρέους με τέτοιο τρόπο ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μην έχει κανένα κίνητρο να συνεχίσει την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος».

Ωστόσο, η λειτουργία και η φιλοσοφία του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ακριβώς αυτή: «Να διασφαλίσει δηλαδή ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εντός στόχων», εκτιμά σε κατ’ ιδίαν συνομιλία Έλληνας αξιωματούχος.

Ο ίδιος επιμένει ότι η Αθήνα, με αποκορύφωμα την ψηφοφορία στη Βουλή την ερχόμενη Κυριακή, «έπραξε όλα όσα είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούλιο» και αναμένει πλέον από την πλευρά των θεσμών να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα, μεταξύ των οποίων και η απομείωση του χρέους της χώρας.