Skip to main content

Αναδίπλωση της EgyptAir για τα «συντρίμμια»

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με το εάν τα ευρήματα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, όπου χάθηκαν το πρωί της Πέμπτης τα ίχνη της πτήσης MS804 της EgyptAir, αποτελούν πράγματι συντρίμμια του αεροσκάφους.

Ο αντιπρόεδρος της Egypt Air Αχμέντ Αντέλ ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης στο CNN ότι οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς τα αντικείμενα τα οποία έχουν εντοπιστεί δεν αποτελούν κομμάτια του αεροσκάφους της εταιρείας. Η τοποθέτησή του αυτή έρχεται σε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αναφορές του ίδιου στο CNN, αλλά και της EgyptAir στο Twitter, βάσει των οποίων εντοπίστηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους.

Τα αντικείμενα τα οποία βρέθηκαν μέχρι τώρα στη Μεσόγειο δεν ανήκουν σε αεροσκάφος, ανέφερε επίσης, μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (επίσημου ελληνικού φορέα διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων και συμβάντων, υπό την εποπτεία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), Αθανάσιος Μπίνης. Όπως τόνισε, «από την αξιολόγηση των ευρημάτων προκύπτει ότι δεν ανήκουν σε αεροσκάφος».

Το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση MS804 από το Παρίσι στο Κάιρο, όταν χάθηκε από τα ραντάρ πάνω από τη Μεσόγειο τα ξημερώματα, μισή ώρα πριν προσγειωθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 66 άνθρωποι.

Από το απόγευμα οι ελληνικές και οι αιγυπτιακές αρχές, με πλωτά και εναέρια μέσα, είχαν εντοπίσει επιπλέοντα αντικείμενα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, κοντά στο σημείο όπου είχε χαθεί το στίγμα του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν 66 άνθρωποι.

Οι αρχές της Ελλάδας, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, εντόπισαν «επιπλέοντα αντικείμενα» τα οποία πιθανότατα είναι συντρίμμια και σωσίβια από το αεροσκάφος της EgyptAir.

Η εταιρεία με μήνυμά της στο Twitter ανέφερε επίσης ότι έχουν εντοπιστεί συντρίμμια κοντά στην Κάρπαθο και ότι συνεχίζονται οι έρευνες των αιγυπτιακών και ελληνικών αρχών και για άλλα συντρίμμια του αεροσκάφους. Επιπλέον, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των επιβαινόντων.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στη Γαλλία δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τον ομόλογό του στην Αθήνα ότι ανακάλυψαν συντρίμμια γαλανού και λευκού χρώματος στις έρευνες για το αγνοούμενο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών. Τη σχετική αναφορά διαψεύδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες δεν βρέθηκαν άσπρα και μπλε συντρίμμια.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι διέταξε το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας, το κέντρο έρευνας και διάσωσης του στρατού, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εντοπιστούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir.

«Οι δορυφόροι δεν δείχνουν σημάδια έκρηξης»

Οι εικόνες των δορυφόρων από το σημείο της εξαφάνισης του αεροσκάφους δεν δείχνουν σημάδια έκρηξης στον αέρα, ανέφερε αργά το βράδυ της Πέμπτης το Reuters επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους από «πολλούς οργανισμούς».

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο πρακτορείο, έκαναν λόγο για προκαταρκτική εξέταση των εικόνων.

Επανέλαβαν επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν τα σενάρια της μηχανικής βλάβης, της τρομοκρατίας ή κάποιας εσκεμμένης ενέργειας από την πλευρά του πληρώματος.