Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Μείωση φορολογίας – Αναδιάταξη του ασφαλιστικού

Για μείωση της φορολογίας με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και μία «τολμηρή παρέμβαση» για την αναδιάταξη του ασφαλιστικού δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση «Fortune 40 under 40».

«Τη μείωση της φορολογίας θα την κάνουμε ούτως ή αλλιώς διότι δεν έχει μεγάλο κόστος. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ενδιαφερόμαστε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Όπως, επίσης, θα μειώσουμε τη φορολογία στα μερίσματα. Αλλά συμπληρωματικά θα χρειαστεί μία τολμηρή παρέμβαση η οποία δεν αφορά μόνο στις επιχειρήσεις, αφορά και την αναδιάταξη του ασφαλιστικού» ανέφερε.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, αλλά και άρσης των εμποδίων στη δημιουργία επιχειρήσεων. «Οι κλαδικές πολιτικές είναι χρήσιμες, αλλά ποτέ δεν ξέρεις από πού θα προκύψει μια νέα καινοτόμος ιδέα. Η  λογική πρέπει να είναι ότι θέλω να έχω ένα οριζόντιο πλαίσιο που να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα, αυτό έχει για μένα πολύ μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να δει κανείς ποιοι είναι οι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες σήμερα, που αν απομακρύνονταν θα είχαμε περισσότερη επιχειρηματική δράση στη χώρα: Ταχύτητα και απλότητα στη δημιουργία επιχειρήσεων. Έχουμε κάνει μια πρόοδο, μπορούμε όμως ακόμα καλύτερα. Σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Είναι ίσως η πιο σημαντική παρέμβαση την οποία μπορούμε να κάνουμε» ανέφερε.

Όπως είπε, δεν πρέπει να μειωθούν μόνο οι φορολογικοί συντελεστές, όπως έχει δεσμευθεί η Ν.Δ., αλλά χρειάζεται και μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, κάτι που  είναι ιδιαίτερης σημασίας για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και καινοτομίες που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες, όπως χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές για προϊόντα που προέρχονται από πνευματική ιδιοκτησία ή κάποιες φορολογικές απαλλαγές για νέες επιχειρήσεις στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ακόμη την ανάγκη μείωσης του φορολογικού κόστους της εργασίας. «Το ύψος των εισφορών σήμερα, ειδικά για ειδικότητες όπως οι  μηχανικοί οι οποίοι μπορούν εύκολα να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, είναι τέτοιο που δεν μπορούμε να κρατήσουμε το ταλέντο που διαθέτουμε στην Ελλάδα. Αν υπολογίσει κανείς το σύνολο της φορολόγησης και των εισφορών, θα διαπιστώσει ότι δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί. Και για αυτό θέλουμε να κάνουμε μια συνολική παρέμβαση σε αυτό. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών μπορεί να έχουν αξία για μια εταιρεία η οποία θα γίνει κερδοφόρος κάποια στιγμή στο μέλλον. Αλλά μπορεί για ένα start-up το οποίο δεν έχει ακόμη κέρδη, να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία» παρατήρησε.

Αναφέρθηκε παράλληλα στο ασφαλιστικό σύστημα, σημειώνοντας ότι η συνολική επιδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό από το 2000 και μετά ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ και προαναγγέλλοντας ότι η Ν.Δ. θα ανακοινώσει επόμενους μήνες «μία σημαντική και τολμηρή παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ένα ακόμη θέμα που πρέπει να εξεταστεί είναι τι κίνητρα μπορούμε να δώσουμε φορολογικά για χρηματοδοτήσεις, ειδικά σε πολύ μικρές εταιρείες. «Αυτό το οποίο θα ήθελα πραγματικά να δω είναι μεγαλύτερη δραστηριότητα από επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες. Συχνά συζητώ με εκπροσώπους του ναυτιλιακού κεφαλαίου που μου λένε για το τι μπορούμε να κάνουμε στη χώρα για να επενδύσουμε. Λέω:  Επενδύστε στο πολύ πρώιμο στάδιο, πάρτε δηλαδή το πολύ μεγάλο ρίσκο, να σας δώσω κι εγώ μια καλύτερη φορολογική μεταχείριση» είπε.

Εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι «δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε πολύ ανταγωνιστικοί σε επίπεδο κόστους, ούτε μπορούμε, αλλά ούτε και θέλουμε να συμπιέσουμε το κόστος ειδικά αν μιλάμε για εργατικό κόστος». Ωστόσο, πρόσθεσε, «πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί στην ποιότητα και έχουμε πολλά παραδείγματα αγροτικών επιχειρήσεων που το κάνουν με πολύ μεγάλη επιτυχία».