Skip to main content

Γ. Κατρούγκαλος: Υπήρξε παραβίαση των συνόρων στον Έβρο

«Δυστυχώς αυτά που συνέβησαν στον Έβρο δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως «πρέπει να τα εντάξουμε στην γενικότερη προσπάθεια της Τουρκίας να “ανεβάσει πίστα” στην επιθετικότητά της, όπως φαίνεται και από τα νέα ρεκόρ υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά, στην παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και την αντίστοιχη ρητορική της».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM o κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε πως «δυστυχώς η  ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι σε αυτό το κρεσέντο επιθετικότητας, ούτε όλη την αλήθεια λέει στον ελληνικό λαό και τα μηνύματα που στέλνει δεν αποθαρρύνουν, αποθρασύνουν αυτή την επιθετικότητα».

«Θυμόσαστε το Oruc Reis που παραβίασε την υφαλοκρηπίδα μας και είπαμε ότι το πήρε ο άνεμος και το μετέφερε στο FIR Αθηνών, που  προφανώς είναι για αεροπλάνα, δεν είναι για πλοία. Ανάλογη αντιφατική συμπεριφορά είχαμε και τώρα στον Έβρο. Φάνηκε από το δελτίο τύπου του Υπουργού Εξωτερικών του Σαββάτου ότι πράγματι Τούρκοι στρατιώτες, όχι απλώς αμφισβήτησαν τα σύνορά μας, τα παραβίασαν. Μιλά στο δελτίο τύπου ο υπουργός για «πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερών». Από ότι φαίνεται, μπαινόβγαιναν στο έδαφος μας για ένα σημαντικό διάστημα. Και αυτό εμφανίσθηκε ως μη γεγονός, από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Υπουργείο Άμυνας, που έχει την βασική ευθύνη φύλαξης των συνόρων. Είναι προφανές ότι τέτοια συμπεριφορά απέναντι στον ελληνικό λαό είναι προσβλητική. Δεν είναι Πέμπτη όταν έχουμε παραβίαση και αμφισβήτηση των συνόρων. Δείχνει κυρίως ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη χώρα. Εμείς θεωρούμε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει αν θεωρεί έλασσον γεγονός το ζήτημα της παραβίασης των συνόρων μας», επεσήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα χειριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ένα τέτοιο γεγονός αν ήταν στην κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Δεν θα λέγαμε ψέματα. Αυτό είναι βασικό για να οικοδομήσει κανείς εξωτερική πολιτική. Εμείς στις 22 Μαΐου μαζί με τον κ. Δρίτσα ερωτήματα θέσαμε ακριβώς γιατί η αρχική τοποθέτηση του Υπουργείων Άμυνας, δια της σιωπής και  των Εξωτερικών ήταν ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε γεγονός. Είναι προφανές ότι αν δεν υπήρχε γεγονός δεν υπήρχε λόγος για διάβημα. Και εξίσου προφανές είναι ότι υπάρχει σημαντικό γεγονός, όταν έχουμε παραβίαση των συνόρων και για αρκετές ημέρες είναι διαπερατά τα σύνορα, έστω “με περιορισμένη κινητικότητα”, όπως λέει το δελτίο τύπου του Γραφείου Τύπου του ΥΠΕΞ, να έχουμε παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφός μας.

«Αυτά τα ζητήματα λύνονται με αποφασιστικότητα και ξέροντας που πηγαίνουμε. Αν πράγματι, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, ενόψει της μεταβολής της κοίτης του ποταμού  υπήρχε τεχνικό θέμα για το οποίο έπρεπε να συνεννοηθούμε με την άλλη πλευρά, έπρεπε να ζητήσουμε τη σύγκλιση της αρμόδιας επιτροπής. Όχι αυτό που κάναμε, να πούμε ότι είναι ελληνικό έδαφος και μετά επί του ελληνικού εδάφους να ανεχθούμε την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, και παράλληλα να αναστείλουμε τις εργασίες. Δίνοντας τη δυνατότητα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να επιχαίρει. Να λέει ότι ματαιώσαμε με τις δικές μας ενέργειες τις προσπάθειες να αμφισβητηθούν τα σύνορα. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό αποτελεί απόλυτη ενθάρρυνση προς την άλλη πλευρά να κάνουν χειρότερα», πρόσθεσε.