Θετικά βλέπει η πλειονότητα των Ελληνοκυπρίων (59%) τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί.
Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία «Symmetron Market Research» από 19-22 Μαΐου για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου. Το δείγμα ήταν 600 άτομα παγκύπρια – άνδρες και γυναίκες- από 18 χρονών και πάνω και χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.
Μόλις 6% τοποθετήθηκε αρνητικά για τον Μουσταφά Ακιντζί , ενώ 27% δήλωσαν αδιάφοροι. Οι θετικές κρίσεις στον χώρο του ΑΚΕΛ ανέρχονται στο 77% και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ στο 70%.
Στο ίδιο περίπου επίπεδο κινούνται και οι θετικές απόψεις στην ΕΔΕΚ (68%), ενώ στο ΔΗΚΟ κυμαίνονται στο 50%. Θετικότερη άποψη για την εκλογή Ακιντζί, καταγράφεται στους πολίτες άνω των σαράντα πέντε ετών (70%) σε σύγκριση με τους νεαρότερους (50%).
Οριακή πλειοψηφία (52%) είναι πεπεισμένη ότι ο Ακιντζί θα στηρίξει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, ενώ διαμετρικά αντίθετη άποψη εξέφρασε το 37% των πολιτών.
Στον κομματικό χάρτη είναι εμφανέστατη η σύμπνοια απόψεων μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων, με 74% των Ακελικών και 62% των Συναγερμικών να στηρίζουν τις ελπίδες τους στον Ακιντζί.
Το θετικό κλίμα και η δυναμική, που δημιουργεί η εκλογή Ακιντζί, αντικατοπτρίζεται και μεταξύ όσων απέρριψαν με την ψήφο τους το Σχέδιο Ανάν, αφού η πλειοψηφία (52%) αντιμετωπίζει ευνοϊκά τις προσπάθειές του για επίλυση του Κυπριακού.
Επίσης, η λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) προκρίνεται από το 48% των Ελληνοκυπρίων πολιτών, το 18% προτιμούν τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης, το 15% υποστηρίζουν τη μερική επιστροφή εδαφών και τον οριστικό διαχωρισμό και το 11% τάσσονται υπέρ του ενιαίου κράτους.
Η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας φαίνεται ότι κερδίζει σημαντικό έδαφος στις επιλογές των πολιτών, αφού τον Φεβρουάριο του 2010 σε αντίστοιχη δημοσκόπηση το ποσοστό στήριξης της ΔΔΟ ήταν 37%.
Υπέρ της λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας τοποθετείται και το 43% όσων καταψήφισαν το Σχέδιο Ανάν, σε σύγκριση με 83% όσων το υπερψήφισαν. Σε σχέση με τις ηλικιακές ομάδες, η τάση υποστήριξης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι σαφέστατα μικρότερη μεταξύ των νέων 18 με 34 χρονών (39%) παρά των ατόμων 45 χρονών και άνω (56%).
Ένα άλλο εύρημα της δημοσκόπησης είναι η αύξηση του δείκτη αισιοδοξίας για λύση του Κυπριακού, αφού ανέρχεται σήμερα στο 41% σε σύγκριση με περίπου 20% τα έτη 2008-2010.
Στον χώρο του ΔΗΣΥ ο δείκτης αισιοδοξίας φθάνει το 61% και στο ΑΚΕΛ το 56%, ενώ στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ υπερισχύει η αντίθετη τάση, δηλαδή 56% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ είναι απαισιόδοξοι με το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΔΕΚ να αγγίζει το 72%.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση οι Ελληνοκύπριοι παρουσιάζονται διχασμένοι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού 47% δηλώνουν ικανοποιημένοι και ίσο ποσοστό είναι δυσαρεστημένοι.
Η διασύνδεση επιστροφής της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου με την παράλληλη νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου βρίσκει σύμφωνους το 47% των πολιτών, ενώ το 45% την απορρίπτουν.
Η ομογνωμία στις απόψεις των οπαδών του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι και πάλι ευδιάκριτη, με 58% των Συναγερμικών και 62% των Ακελικών να τάσσονται υπέρ της επιστροφής της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και την παράλληλη νομιμοποίηση του αεροδρομίου Τύμπου. Σημαντικά ποσοστά έγκρισης της διασύνδεσης των δύο μέτρων καταγράφονται επίσης, μεταξύ όσων ψήφισαν υπέρ του Σχεδίου Ανάν (66%), των κατοίκων της Λευκωσίας (57%) και Αμμοχώστου (60%), της ηλικιακής ομάδας 18-34 (53%) και των εκτοπισμένων (54%).
Η λύση του Κυπριακού συσχετίζεται θετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας. Η πλειοψηφία (61%) αναμένει ότι η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό θα λειτουργήσει εποικοδομητικά στην οικονομία της Κύπρου, 19% πιστεύουν ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες και 14% δεν αναμένουν οποιαδήποτε διαφοροποίηση της οικονομικής κατάστασης.
Πηγή: ΑΜΠΕ