Σαφές μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε «παράλογες απαιτήσεις» στο ΦΠΑ τα εργασιακά ή άλλο τομέα έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «αρχιτέκτονες των πιο αποτυχημένων προγράμματων που επιμένουν σε ακρότητες προκειμένου να μην δεχτούν το λάθος τους».
Απέρριψε τη χρήση της χρηματοδοτικής ασφυξίας ως μοχλό για την ανατροπή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου και κάλεσε όσους θέλουν να συμβάλλουν για τη συμφωνία να το κάνουν αλλιώς να σιωπήσουν.
«Δεν ήταν εύκολη περίοδος για κανένα, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται σε περίοδο που δεν έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι επιλογή μας δεν συνάδει με τους κανόνες είναι απάραδεκτο ότι συμβαίνει» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι ενδεχομένως κάποιοι να πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματική πρακτική για να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά. Δεν είναι αποτελεσματική.
Ανέφερε δε ότι η ελληνική πλευρά ζητεί λύση βιώσιμη, μακράς πνοής «κι αυτός είναι ο λόγος που παρά τις πιέσεις και την ομοβροντία από μέσα ενημέρωσης η πλειοψηφία του λαού στηρίζει την κυβέρνηση. Μας στηρίζει για την ειλικρίνειά μας αλλά και γιατί γνώριζε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος».
«Για πρώτη φορά μία κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το συμφέρον του. Για πρώτη φορά στη διαπραγμάτευση υπάρχουν δύο πλευρές και όχι μία όπως συνέβαινε τοσα χρόνια» πρόσθεσε.
Υπογράμμισε δε ότι «είναι σε όλους γνωστό ότι με μοχλό την χρηματοδοτική ασφυξία επιχειρούν να ανατρέψουν την απόφαση της 20ης Φλεβάρη. Σεβόμαστε την απόφαση που υπογράψαμε το ίδιο περιμένουμε από το σύνολο των θεσμών και των εκπροσώπων τους.
Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις, στο ΦΠΑ στα εργασιακά ή άλλο τομέα. Οι αρχιτέκτονες των πιο αποτυχημένων προγράμματων επιμένουν σε ακρότητες προκειμένου να μην δεχτούν το λάθος τους».
Διεμήνυσε ότι η οικονομία δεν χρειάζεται μέτρα ύφεσης και σημείωσε ότι γίνονται υποχωρήσεις για μία συμφωνία και «απαιτούμε ανάλογο σεβασμό και υποχωρήσεις. Ήρθε η ώρα και για την Ευρώπη να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις».
«Θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης ενάντια στους μεγαλόσχημους που παραδίδουν μαθήματα ηθικής. Οι δηλώσεις και η στάση ορισμένων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην ίδια την Ευρώπη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, υψώνουν νέες διαχωριστικές γραμμές εκεί που χρειάζεται διάλογος. Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν θα αφήσουμε στο απυρόβλητο όσους ποντάρουν στην αποτυχία της ενοποίησης, στη ρήξη. Όσους διακινούν σενάρια αποτυχίας».
«Αυτές τις τελευταίες ημέρες της συμφωνίας όσοι θέλουν να συμβάλουν ας το κάνουν αλλιώς ας σιωπήσουν» και πρόσθεσε ότι «κάναμε βήματα προσέγγισης έχουμε και κόκκινες γραμμές. Δεν θα τις υπερβουμε για λόγους κοινής λογικής και προστασίας του λαού.
Χάρη σε αυτή τη στάση έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε πολλά».
«Σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν θα αποδεχτούμε όρους εξευτελιστικούς για τον λαό και το κόμμα μας. Δεν μπορεί να αντέξει την έλλειψη προοπτικής και προκοπής. Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε στη χώρα είχε σκοπό να προκαλέσει έναν μετασχηματισμό του μοντέλου προς όφελος μίας ολιγαρχίας. Να δημιουργήσει μία κοινωνία της ασύδοτης κερδοσκοπίας σε βάρος της κοινωνίας».
Χαρακτήρισε δε τη συμφωνία προϊόν αμοιβαίας υποχώρησης και πρόσθεσε ότι η στροφή στην ανάπτυξη αποτελεί «το ιστορικό στοίχημα για την μόνη προς ώρας αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη».
Για τη διαπραγμάτευση
Μιλώντας αναλυτικά για τη διαπραγμάτευση έκανε λόγο για επιτυχία αναφερόμενος στην εγκατάλειψη του Μεσοπρόθεσμου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά.
«Σήμερα το βασικό σενάριο που αποτελεί τη βάση της συζήτησης, δέχεται χαμηλούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 και το 2016 και υψηλότερους αλλά λογικούς για τα επόμενα χρόνια, με τη προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Εκτίμησε δε ότι δεν πρόκειται για μια μικρή παραχώρηση ή μια οριακή αλλαγή. «Αθροιστικά η ελληνική οικονομία, με βάση τους αναθεωρημένους και χαμηλότερους στόχους, θα γλιτώσει πάνω από 10 δισ. ευρώ σε εισπρακτικά μέτρα, τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.
Για αγορά εργασίας – ασφαλιστικό
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «μέσα από επίπονες διαπραγματεύσεις» έχει ξεκαθαρίσει η ελληνική πλευρά ότι δεν συζητάει, σε καμία περίπτωση, όχι μόνο την περαιτέρω απορύθμιση της αγοράς εργασίας. «Αντίθετα ότι είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την διαιτησία που αποτελούν θεμέλιους λίθους του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και εδώ πρόκειται για στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την αντεργατική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων» ανέφερε.
«Επίσης έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι δεν αποδεχόμαστε την περικοπή συντάξεων που αποτελούσαν μια από τις κεντρικές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στην τρόικα με το περίφημο mail Χαρδούβελη.
Αυτό, βέβαια, για να συνεννοηθούμε, δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε από μόνοι υποχρεωμένοι, είτε έτσι είτε αλλιώς, να αντιμετωπίσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος, το πρόβλημα της βιωσιμότητάς του, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Δεν θα ακολουθήσουμε λοιπόν τη δική τους λογική, που φορτώνει τα αποτελέσματα των δικών τους σκόπιμων «λαθών» στις πλάτες των συνταξιούχων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Περιγράφοντας τη συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική πλευρά έκανε λόγο και για αναδιάρθρωση του χρέους για να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο, πακέτο επενδύσεων για να κινηθεί η οικονομία.
«Μια τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει το κλειδί για να μπορέσουμε να εντείνουμε τον πραγματικό αγώνα ενάντια στην πολιτική ελίτ που κατέστρεψαν την παραγωγική βάση και τον κοινωνικό ιστό της χώρας».
«Ίσως ο πιο σκληρός αντίπαλος στο εσωτερικό»
Κατά τον κ. Τσίπρα ίσως ο πιο σκληρός αντίπαλος βρίσκεται εντός των τειχών. «Υπήρξε και το λόμπι των υποστηρικτών της τρόικας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο αγώνας για την αντιστροφή της πορείας πολλών ετών και η προώθηση ενός διαφορετικού μοντέλου που θα βασίζεται στην αναδιανομή του πλούτου, τη στήριξη της μισθωτής εργασίας έχει ξεκινήσει και «γι΄ αυτό έχει δεχτεί λυσσαλέα αντίδραση από τις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν αναλάβει οι ίδιες την αντιπαράθεση με τη νέα κυβέρνηση χωρίς πολιτικούς μεσολαβητές. Είναι οι γνωστοί ολιγάρχες που λυμαίνονται τη χώρα επί χρόνια».
«Δεν είναι τυχαία η επίθεση που δεχόμαστε από μέσα ενημέρωσης» εκτίμησε.
«Η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι δεν λογαριάζει τέτοιου είδους εκφοβισμό. Ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να πληρώσουν φόρους, τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Όση φαιά προπαγάνδα κι αν εξαπολύσουν δεν θα αλλάξουμε θέση. Εδώ μας έφερε ο λαός για να επιβάλουμε το δίκιο. Είτε έτσι είτε αλλιώς το δίκαιο θα το επιβάλουμε», διεμήνυσε.
«Έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια παρά τέσσερις μήνες διακυβέρνησης» είπε ο Πρωθυπουργός.
Κατά την εκτενή αναφορά του στους τέσσερις μήνες διακυβέρνησης υπογράμμισε «το πρώτο μεγάλο πλήγμα» που κατάφερε η κυβέρνηση. «Καταλογίσαμε το πρώτο κομμάτι από τα χρέη των τηλεοπτικών σταθμών. Χρέη για τα οποία οι τεχνοκράτες της τρόικας δεν χτύπησαν ποτέ το χέρι στο τραπέζι» σχολίασε.
«Εμείς θα προχωρήσουμε. Θα συνεχίσουμε με δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τις άδειες τηλεοπτικών σταθμών και τη διασταύρωση ονομάτων σε όλες τις λίστες φοροδιαφυγής. Θα συνεχίσουμε θα προχωράμε με βάση της δεσμεύσεις μας» διαβεβαίωσε.
Για την ΕΡΤ
Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να λειτουργεί, για να αποτελεί αντίπαλον δέος για όσους τρομοκρατούν το λαό. Έχουμε αργήσει».
Απαντώντας σε παρέμβαση από το ακροατήριο τόνισε ότι «η ΕΡΤ δεν επαναλειτουργεί προκειμένου κάποιοι να ξαναβρούν τη δουλειά τους αλλά για να έχει ο Έλληνας το δικαίωμα της πλουραλιστικής ενημέρωσης».
Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο κόσμος πρώτη φορά εμπιστεύτηκε την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «πολιτική και ηθική υποχρέωση να το κερδίσουμε».