Skip to main content

Γερμανία: Επενδύσεις 86 δισ. στους σιδηροδρόμους την επόμενη 10ετία

Η Γερμανία θα επενδύει κατά μέσο όρο 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως τα επόμενα δέκα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό των γραμμών, των σταθμών, των συστημάτων σηματοδότησης και της ηλεκτρικής τροφοδοσίας των σιδηροδρόμων. Η επένδυση είναι κατά 54% μεγαλύτερη από την προηγούμενη (2015-2019).

Ο (Χριστιανοκοινωνιστής) ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Αντρέας Σόιερ, ο επικεφαλής των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn) Ρίχαρντ Λουτς και ο επικεφαλής υποδομών της Deutsche Bahn Ρόναλντ Πόφαλα υπέγραψαν σήμερα νέα συμφωνία η οποία προβλέπει την εν λόγω επένδυση μέχρι το 2030. Το κράτος θα συμμετέχει με 62 δισ. ευρώ και οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι με 24 δισ. ευρώ.

Ο Αντρέας Σόιερ έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα. Θα είναι ο αιώνας των σιδηροδρόμων. Πρόκειται για μια επίθεση εκσυγχρονισμού σε βαθμό υπερθετικό. Αναμένω ότι οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Τα δρομολόγια των τρένων πρέπει να είναι ακριβέστερα, πιο αξιόπιστα και καλύτερα. Ανυπομονώ να υπάρξουν σε εύθετο χρόνο σημαντικές βελτιώσεις».

Ο Ρίχαρντ Λουτς είπε ότι για να υπάρξει μεγαλύτερη ακρίβεια στα δρομολόγια «προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ είναι να υπάρχουν αποδοτικές υποδομές. Από αυτό θα επωφεληθούν οι επιβάτες». Έκανε όμως επίσης σαφές ότι οι βελτιώσεις απαιτούν χρόνο, «η δε ενόχληση των επιβατών λόγω των εργοταξίων θα μειωθεί με ένα φιλικό προς αυτούς τρόπο».

Πηγές: Handeslblatt, Reuters