Skip to main content

Κορυφώνονται οι διεργασίες για την επίτευξη συμφωνίας

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Κορυφώνονται οι διεργασίες με στόχο τη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει σε λίγες ώρες (πιθανότατα μετά το δείπνο των ηγετών) συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, με δηλώσεις του έξω από το υπουργείο, χαρακτήρισε το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, για παράταση του υπάρχοντος προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο με ταυτόχρονη παροχή ρευστότητας εντός του Ιουνίου, «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», λέγοντας σε έντονο ύφος ότι «ουδέποτε έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο» και συμπληρώνοντας ότι αυτό που επιδιώκεται είναι συμφωνία και λύση το συντομότερο».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα λέγοντας ότι η Κομισιόν βασίζεται στη δήλωση του Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και έχει στόχο την ολοκλήρωση της εξέτασης του προγράμματος το συντομότερο δυνατόν.

Την ίδια ώρα σε έγγραφο (εσωτερικό email στην Κομισιόν) που διέρρευσε σήμερα, σχετικό με την πρόθεση να κληθούν σε ακρόαση την ερχόμενη Πέμπτη από τη διάσκεψη των προέδρων της Ευρωβουλής ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γίνεται αναφορά σε πιθανή σύγκληση έκτακτου Eurogroup την ίδια ημέρα.

Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις ο «σκληρός» του Βερολίνου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με συνέντευξή του στο Reuters, επιμένει ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί χρεοκοπία της Ελλάδας», ότι η αισιοδοξία στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας σύντομα για τις δόσεις του προγράμματος «δεν στηρίζεται ακόμα από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς» και πως οι εικασίες για μια πολιτική λύση στο θέμα «δεν δικαιολογούνται».

Και στο εσωτερικό εντείνονται οι αντιδράσεις για το ενδεχόμενο ετεροβαρούς συμφωνίας με τους δανειστές. Ενδεικτική είναι η έκκληση του Μανώλη Γλέζου «να βγει ο λαός στους δρόμους». Μάλιστα ο κ. Γλέζος καταγγέλλει την ασφυξία που επιβάλλουν οι εταίροι στον ελληνικό λαό, «υπό τις συνεχείς επιδοκιμασίες των εγχώριων συνεργατών τους».

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου επιδιώκει η συμφωνία -σε περίπτωση που αφήσει ανοιχτά θέματα για το φθινόπωρο, κάτι που είναι παραπάνω από πιθανό- να εμπεριέχει μια αναφορά για το ενδεχόμενο απομείωσης του χρέους της χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν θέλει να συνδεθεί η υπαναχώρηση από τις προεκλογικές εξαγγελίες, μόνο με την αποδέσμευση μέρους των δόσεων.