Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση ότι ενδίδει προκαταβολικά σε όλα, ενώ καμώνεται πως διαπραγματεύσεται για εσωτερική κατανάλωση, εξαπολύει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για υπεραισιοδοξία του Πρωθυπουργού την οποία αποδίδει «στη συνήθη ανευθυνότητα η οποία εξυπηρετεί μια προφανή σκοπιμότητα: Να δημιουργεί ένα κλίμα τεχνητής προσδοκίας, κυρίως για τους βουλευτές και το στελεχιακό δυναμικό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στη δύσκολη περίοδο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τα μέτρα. Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο από τη λεγόμενη διαπραγμάτευση που να δικαιολογεί αυτή την αισιοδοξία και τις γραφικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα περί γραβάτας. Αυτό, όπως είδατε, είχε κοντά ποδάρια, γιατί οδήγησε σε μια δραματικότερη ατμόσφαιρα στις 22 Μαΐου και σε μια βαθύτερη απογοήτευση».
Σε ό,τι αφορά το χρέος ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσεύχεται να πάρει το μικρό συμπλήρωμα του PSI και της αναδιάρθρωση του 2012. «Θυμάστε τι έλεγαν για την παρέμβαση του 2012 και ακούτε τι λένε τώρα. Το μόνο όπλο τους είναι η αναδιάρθρωση του 2012. Δεν ζητάνε όμως συγνώμη. Δεν υπάρχει τσίπα. Η κοινωνία όμως έχει μνήμη» αναφέρει.
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «η έννοια του ψέματος έχει άλλωστε παραφθαρεί επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Έχει καταστεί πλέον αδύνατη η διάκριση μεταξύ ψέματος και ψευδαίσθησης, μεταξύ απάτης και αυταπάτης. Το να λέει κάποιος συνειδητά ψέματα προϋποθέτει ότι έχει συνείδηση της κατάστασης και πιθανώς κάποιο σχέδιο. Εάν λέει ψέματα από κεκτημένη ταχύτητα, σημαίνει ότι δεν έχει καν την ικανότητα να καταλάβει τι του λένε οι άλλοι».
Σχολιάζει ότι η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στην αλλαγή του αφηγήματος της «δηλαδή στις διακυμάνσεις του δημοσιονομικού εθνικολαϊκισμού».
«Όταν έχεις στραγγαλίσει την επιχειρηματικότητα και έχεις στραγγίσει τη ρευστότητα και λες «κατάφερα να φθάσω σε ένα τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα», οι άλλοι θα σου πουν «μπράβο προχώρα έτσι, μπορείς και τα επόμενα χρόνια να πετύχεις υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ανεξαρτήτως ρυθμού ανάπτυξης», και μπορεί έτσι να μη χρειαστεί καν άλλη παρέμβαση στο χρέος» υπογραμμίζει.
Αναφέρει ότι είναι πρακτικά αδύνατον να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία και εκτιμά ότι θα επιδιώξει να φθάσει μέχρι το τέλος του προγράμματος, «διότι μετά θα είναι πια επι θύραις η εφαρμογή των σκληρών μέτρων που θέλει να τα κληροδοτήσει ως βάρος στην επόμενη κυβέρνηση».