Skip to main content

Πυρετώδεις διεργασίες στο Brussels Group για κείμενο – συμφωνία

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με όλα τα κρίσιμα θέματα (δημοσιονομικό κενό, πρωτογενές πλεόνασμα, εργασιακό, ασφαλιστικό, ΦΠΑ) στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συνεχίζονται οι συσκέψεις στο Brussels Group, με στόχο όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr, τη σύνταξη ενός κειμένου-συμφωνίας.

Οι συνεδριάσεις θα συνεχιστούν, αν χρειαστεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 29 Μαΐου, όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος.

Πάνω σε αυτόν τον καμβά, κατά τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με Μέρκελ – Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου στη Ρίγα της Λετονίας, θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει μια δέσμευση ότι τις επόμενες ημέρες θα κλείσει η αξιολόγηση και θα απελευθερωθούν τα απαραίτητα κονδύλια γαι τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ιουνίου. Το σίγουρο είναι, λένε στελέχη που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, ότι οι διαβουλεύσειςθα συνεχιστούν.  

Στο εσωτερικό μέτωπο, χθες ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Φλαμπουράρης κατέβασε πολύ τον πήχη της συμφωνίας σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας, τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, να μην υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, να μην απελευθερωθούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, να ληφθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και να υπάρξει μέριμνα για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Τελικά η Π.Γ. αποφάσισε τη σύγκληση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται να «ακουστούν πολλά και ενδιαφέροντα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της μειοψηφίας.

Θέμα προέκυψε χθες και με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με ένα κλίμα δυσαρέσκειας να διαχέεται από διάφορες πλευρές, ακόμη και από το Μαξίμου. Αν και επισήμως διαψεύδεται κάτι τέτοιο, το naftemporiki.gr γνωρίζει ότι το θέμα δεν είναι άσχετο με την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την γνωμοδότηση του  νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ.

Την αναβολή ζήτησε ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς λόγω της κυβερνητικής αποστολής στη Ρίγα για την Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της Επιτροπής υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και της κ. Κωνσταντοπούλου, οι οποίες δεν κατέστη δυνατόν να καμφθούν ούτε δια της μεθόδου της αντικατάστασης των διαφωνούντων.