Skip to main content

Η Νικαράγουα αρνήθηκε να δώσει άδεια εισόδου στον Γάλλο γελοιογράφο Ζυλ

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας αρνήθηκε να δώσει άδεια εισόδου στο Γάλλο γελοιογράφο Ζυλ για να παραστεί σε συνέδριο συγγραφέων στην Μανάγουα.

Ο Σέργκιο Ραμίρεζ, υπεύθυνος διαφήμισης του συνεδρίου, έκανε λόγο για «αξιοθρήνητη πράξη, χωρίς λογική», προσθέτοντας οτι η κυβέρνηση της χώρας δεν έδωσε καμία αιτιολογία για την άρνησή της να παεαχωρήσει άδεια εισόδου στον Ζυλ, του οποίου το πλήρες όνομα είναι Ζυλιέν Μπερζό, είπε ο Ραμίρεζ.

Το τρίτο συνέδριο συγγραφέων «Centroamerica Cuenta» εγκαινιάστηκε την Τρίτη με ένα αφιέρωμα στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, που έχασε βασικούς συνεργάτες του στις 7 Ιανουαρίου από μια φονική επίθεση ισλαμιστών. Ο Ζυλ, πρώην συνεργάτης στο εβδομαδιαίο περιοδικό, σχεδίαζε να φτάσει στην πρωτεύουσα Μανάγουα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Ραμίρεζ, η πρεσβεία της Γαλλίας στη Νικαράγουα προσπάθησε ανεπιτυχώς να ζητήσει από τις αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για να μπορέσει ο Ζυλ να παρευρεθεί στο συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν 70 συγγραφείς από την Αμερική και την Ευρώπη. 

«Λυπάμαι για την απόφαση της κυβέρνησης να μην τον αφήσει να μπει στη Νικαράγουα» είπε ο Γάλλος πρέσβης Αντουάν Ζολί στο συνέδριο την Τρίτη, εξηγώντας ότι ο Ζυλ ήρθε στην Κεντρική Αμερική για να συμμετάσχει και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κόστα Ρίκα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο