Skip to main content

Ραχόι: Δεν θα επιτρέψουμε στον Πουτζντεμόν να κυβερνήσει την Καταλονία από το Βέλγιο

Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση θα διατηρήσει τον απευθείας έλεγχο της Καταλονίας εάν ο Κάρλες Πουτζντεμόν επιχειρήσει να κυβερνήσει την αυτόνομη ισπανική επαρχία ως τοπικός πρωθυπουργός από το Βέλγιο, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Ο καθαιρεθείς πρωθυπουργός της Καταλονίας διέφυγε οδικώς μέσω Γαλλίας στο Βέλγιο, λίγο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της ισπανικής περιφέρειας, στα τέλη Οκτωβρίου, από το τοπικό κοινοβούλιο. Λίγη ώρα μετά την ανακήρυξη «ανεξαρτησίας», το άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, Γερουσία, ήρε την αυτονομία της Καταλονίας και την υπήγαγε στην άμεση διοίκηση της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Μετά τις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στην Καταλονία, τις οποίες προκήρυξε ο Μαριάνο Ραχόι, ο κεντρώος – κεντροδεξιός συνασπισμός του Κάρλες Πουτζντεμόν, «Μαζί για την Καταλονία», αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, πρώτο ωστόσο μεταξύ των αυτονομιστικών αποσχιστικών δυνάμεων, που έχουν πλειοψηφία εδρών (70 εκ των 135).

Τα τρία αυτονομιστικά – αποσχιστικά κόμματα συναποφάσισαν να προτείνουν εκ νέου τον κ. Πουτζντεμόν ως πρόεδρο της Τζενεραλιτάτ (καταλανικής κυβέρνησης), ωστόσο ο ίδιος, εάν επιστρέψει σε ισπανικό έδαφος, θα συλληφθεί αμέσως για την αποσχιστική του δράση του Οκτωβρίου.

Ο ίδιος ο Καταλανός πολιτικός έχει προτείνει να ορκιστεί τοπικός πρωθυπουργός της Καταλονίας μέσω τηλεδιάσκεψης στο κοινοβούλιο και έχει υπονοήσει ότι στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Ισπανία ώστε, αν συλληφθεί, αυτό να έχει ισχυρότερο συμβολισμό, αφού οι Ισπανοί αστυνομικοί θα συλλαμβάνουν έναν εν ενεργεία επικεφαλής τοπικής κυβέρνησης.

naftemporiki.gr