Skip to main content

Ανοίγουν τα χαρτιά τους Τσίπρας- Καμμένος

To μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού κρίνεται εν πολλοίς σήμερα, Κυριακή, στο πολυαναμενόμενο ραντεβού ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, που έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 π.μ. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα, μετά και την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ, με την οποία περνάει το μπαλάκι για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Αθήνα και την ελληνική Βουλή. 

Ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να προηγηθεί της ψήφισης της Συμφωνίας, η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Επί ημέρες στελέχη των ΑΝΕΛ τόνιζαν πως δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης,προαναγγέλοντας την αποχώρησή τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο την Παρασκευή σε μία σαφή στροφή ο Π, Καμμένος δήλωσε πως δεν είναι «υπό υπουργός παραίτηση». Ακολούθησε δε η δήλωσή του πως η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση θα αποσυρθεί μόνο εάν αυτή συνδέεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Οι παλινδρομήσεις των τελευταίων ημερών έχουν θολώσει το τοπίο, το οποίο προβλέπεται ωστόσο να ξεκαθαρίσει με τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Άμυνας, που έχει προγραμματιστεί να δοθεί αμέσως μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στις 12:30 μ.μ. Σε αυτήν αναμένεται να διευκρινίσει τι σκοπεύει να κάνει, εάν τελικά οι εταίροι οδηγούνται όντως σε «διαζύγιο» και κατά πόσο αυτό θα είναι «βελούδινο» ή όχι. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η χώρα έχει εισέλθει ατύπως σε μία προεκλογική περίοδο με εξαιρετικά υψηλούς τόνους και εκατέρωθεν πυρά. Το κλίμα επιβαρύνουν περαιτέρω οι καταγγελίες ότι βουλευτές των ΑΝΕΛ δέχονται απειλητικά μηνύματα, για τις οποίες μάλιστα υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση. 

Το Μαξίμου κατηγορεί την Ν.Δ. για προσπάθεια εκφοβισμού βουλευτών, προκειμένου να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλεί από την πλευρά του τους κυβερνητικούς εταίρους ότι ενδιαφέρονται μόνο «για την καρέκλα» και δηλητηριάζουν την δημόσια ζωή. Για αλληλοεκβιασμό και αυτογελοποίηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κάνει λόγο και το Κίνημα Αλλαγής. 

naftemporiki.gr