Skip to main content

Ν. Αναστασιάδης: Ουσιαστικός διάλογος για εξεύρεση λύσης

Απόλυτα ικανοποιημένος από τη μέχρι στιγμής εξέλιξη των συνομιλιών για το Κυπριακό δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Γενεύης.  

«Η απόφαση για συνέχιση της διάσκεψης καταδεικνύει ότι ξεκίνησε ουσιαστικός διάλογος για εξεύρεση λύσης που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού», τόνισε και συνέχισε: «Έχουμε μπει σε μια πορεία που δημιουργεί ελπίδα. Αν εξευρεθεί αποδεκτή συμφωνία τότε θα υπάρξει και λύση».  

Ακόμη χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στην πολυμερή διάσκεψη η Τουρκία ενεπλάκη για πρώτη φορά σε διάλογο με την Κυπριακή Δημοκρατία με αντικείμενο την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών καταγράφεται ξεκάθαρα πρόθεση των συμμετεχόντων για κοινά αποδεκτή λύση όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, η οποία να ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των δυο κοινοτήτων

Όπως ανέφερε είναι θετικό το ότι αναγνωρίζεται πως η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλο.

Αυτό, κατά τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας,  δημιουργεί τις προοπτικές για ριζική διαφοροποίηση  των όσων ίσχυαν με βάση τις εγγυήσεις του 1960.

Στα θετικά αποτελέσματα της διάσκεψης συμπεριέλαβε και την κατάθεση χάρτη από την τουρκοκυπριακή πλευρά, για πρώτη φορά από το 1974, στον οποίο καταγράφεται η επιστροφή σημαντικού ποσοστού των κατεχόμενων εδαφών.

«Παρόλο που δεν ικανοποιεί (ο χάρτης) τις προσδοκίες μας, αποτελεί τη βάση για διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτύχουμε τους επιδιωκόμενους στόχους», πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων με την Ελλάδα. «Βρισκόμαστε σε πλήρη σύμπλευση και ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιάς για την αμέριστη στήριξη», τόνισε..