Skip to main content

Προσλήψεις και ριζικές αλλαγές προανήγγειλε ο υπ. Υγείας

Προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, «ριζικές» αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική, ίδρυση επιτροπών διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ και σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής από το βήμα του συνεδρίου Athens Health Forum.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Σύστημα Υγείας είναι «τραγική», με τις ελλείψεις στελεχών υγείας να αγγίζουν τις 22.000 και αυτό «που προσπαθούμε αρχικά να κάνουμε είναι να το κρατήσουμε στα πόδια του» και να «αντιμετωπίσουμε την υγειονομική φτώχεια», που ταλανίζει τη χώρα μας.

Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχασα το φως μου σε ηλικία 10 χρόνων, αν είχα χάσει την αισιοδοξία μου τώρα θα ήμουν κάπου αλλού».

Αναφερόμενος στα καυτά θέματα της Υγείας είπε ότι άμεσα θα τεθεί σε δίμηνη πιλοτική εφαρμογή το νέο μοντέλο ΠΦΥ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό «σύστημα Υγείας χωρίς ΠΦΥ δεν υπάρχει».

Μίλησε για περιορισμό της «χρονοβόρας» διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού στα νοσοκομεία, για τις 4.500 προσλήψεις από τις 7.700 συνολικά, που θα πάνε στην Υγεία, για επέκταση της θητείας των επικουρικών γιατρών.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι έχει σταλεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έγκριση ακόμα 10.000 προσλήψεων ετήσιας διάρκειας από τη δεξαμενή των νέων επαγγελματιών της Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και παράλληλα οι νέοι εργαζόμενοι να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία.

Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του χρόνου πρόσληψης των στελεχών της υγείας, και συγκεκριμένα σε 5 μήνες από 2 χρόνια για τους γιατρούς και σε 20 ημέρες από 5 μήνες για τους επικουρικούς. Αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, λέγοντας ότι σχεδιάζεται το άνοιγμα μεγάλου αριθμού το επόμενο δίμηνο.

Ένα μεγάλο αγκάθι που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία είναι τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, με τον υπουργό να ανακοινώνει ότι σύντομα θα ανοίξει η συζήτηση για την χρηματοδότηση του συστήματος.

Οφέλη από τις επιτροπές διαπραγμάτευσης για καινοτόμα φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, που θα συσταθούν στον ΕΟΠΠΥ προσδοκά το υπουργείο Υγείας, και όπως είπε ο υπουργός ανάλογος μηχανισμός λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα επιδιωχθεί και η συνεργασία με χώρες του Νότου.

Φαρμακευτική πολιτική

Όσον αφορά τις αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική, αυτές θα εστιάζονται στις τιμές, στην ανάπτυξη της παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, στην αναπροσαρμογή σε πιο προσιτά επίπεδα της δαπάνης για τα καινοτόμα σκευάσματα, στη μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων, θέματα που θα απασχολήσουν και την αυριανή συνάντηση του με τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ.

Ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες τη μείωση των τιμών για τα επόμενα τρία χρόνια στις θεραπείες κατά του καρκίνου και τα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες «την πολιτική του φαρμάκου την καθορίζει το Υπουργείο Υγείας», τονίζοντας με έμφαση ότι «πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε εκπρόσωποι του λαού και όχι των φαρμακοβιομηχανιών».

«Τι πληρώνουν αυτές οι εταιρίες στη Γερμανία, να πληρώσουν και στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα εάν «είναι παράλογο αυτό» και προσθέτοντας ότι «αν αλλάξει το μοντέλο θα βρεθούν χρήματα». Ανέφερε μάλιστα ότι τα τελευταία 10 χρόνια η σπατάλη ήταν τέτοια που η κατανάλωση φαρμάκων αντιστοιχούσε σε χώρα με 40 εκατ. ανθρώπους.

TAXIS Υγεία

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2015 θα τεθεί σε λειτουργία σε ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, το «ΤΑΧΙS Υγεία», με σκοπό την παρακολούθηση των τεκταινόμενων στο χώρο της Υγείας. «Λειτουργούν δομές παράλληλες χωρίς να συνομιλούν», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι και αυτός ο τομέα παρουσιάζει μια τραγική εικόνα και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ζητήματα που πρέπει να ιαθούν.

O πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) Πασχάλης Αποστολίδης στον χαιρετισμό του ζήτησε από την Πολιτεία να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των αναγκών των ανασφάλιστων κατά 50% και ο Σ.Φ.Ε.Ε. θα καλύψει το υπόλοιπο 50%. Σημείωσε την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκονται οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών, περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, χρωστούν τα νοσοκομεία και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και ζήτησε από το Υπουργείο τη δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος για την εξόφληση τους. Κλείνοντας, υποστήριξε την αύξηση χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και την αύξηση παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, όχι μόνο ελληνικών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) κ. Θεόδωρος Κωλέτης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι Π.Ε.Φ. και Σ.Φ.Ε.Ε. συμπορεύονται στον χώρο της Υγείας. Ζήτησε εθνική στρατηγική για το φάρμακο, στην οποία το φάρμακο θα είναι πρωταγωνιστής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατό να εισάγουμε φάρμακα που μπορούμε να παράγουμε στην χώρα».

Πηγή: ΑΜΠΕ