Skip to main content

Όλοι θέλουν συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σύγχυση επικρατεί γύρω από την «πρόταση Γιούνκερ», εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας μεθαύριο Πέμπτη, όπου σύμφωνα με όλες τις πλευρές είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μια συμφωνία.

Παρά τη διάψευση τόσο της Αθήνας όσο και των Βρυξελλών, ερωτηματικό παραμένει η στάση του γερμανικού παράγοντα απέναντι σε ένα σχέδιο, με τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου να συντηρούν σενάρια Grexit και Geuro.  

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος φέρετε να ήταν ο εμπνευστής του σχεδίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο   Bloomberg, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου, ενώ διέψευσε ότι ήταν αυτός ο συντάκτης του προσχεδίου συμφωνίας που διέρρευσε χθες και περιλαμβάνει μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, επανέλαβε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ», για με σκοπό την αμοιβαία συμφωνία και αναφερόμενος στο σχέδιο Γιούνκερ σημείωσε: «Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το σχέδιο αυτό, δεν ξέρουμε από πού προήλθε».

Την ίδια ώρα, Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, από το Βερολίνο όπου βρέθηκαν, με αφορμή τον «διάλογο για το κλίμα», έστειλαν κοινό μήνυμα προς την Αθήνα ότι ο χρόνος τελειώνει και η όποια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το τέλος Μάιου.

Σήμερα θα συνεδριάσει εκ νέου το Brussels group, ενώ αύριο η συνεδρίαση θα γίνει  δια ζώσης στις Βρυξέλλες, μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη, ενώ στο ΥΠΟΙΚ συνεδρίασε το οικονομικό επιτελείο με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης  Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του συντονιστή των διαπραγματεύσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου, εν όψει της αυριανής συνάντησης των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον Real Fm, αναφέρθηκε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής λέγοντας ότι «αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στον δρόμο προς την συμφωνία», επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς και τις πληροφορίες ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερής επαφές σε ανώτατο επίπεδο.  

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεχίζεται η προσπάθεια «χαρτογράφησης» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τον Πρωθυπουργό να προεδρεύει σύσκεψης στη Βουλή του προεδρείου της Κ.Ο., ενώ αύριο αναμένεται να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία δεν αποκλείεται να παραστεί και ο κ. Τσίπρας. Στελέχη της μειοψηφίας ζητούν τη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με το Μαξίμου να κρατά κλειστά τα χαρτιά του.