Skip to main content

Ισπανία: Η κυβέρνηση προτείνει να καθυστερήσει η δεύτερη δόση για τον εμβολιασμό περισσότερων ατόμων

Η ισπανική κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει τον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερο, όπως απαιτούν οι αυτόνομες κοινότητες. Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Υγείας προτείνει να καθυστερήσει η δεύτερη δόση των εμβολίων Pfizer και Moderna για έως και οκτώ εβδομάδες για άτομα κάτω των 80 ετών. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί ταχύτερη ανοσοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική εμπειρία άλλων χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή το Ισραήλ.

Αν εγκριθεί η πρόταση, θα σηματοδοτήσει μια διαφοροποίηση από την ισχύουσα πολιτική της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει την χορήγηση στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και των δύο δόσεων του εμβολίου το συντομότερο δυνατό.

Το υπουργείο Υγείας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να σχολιάσει.

Χώρες όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, που έχουν επιλέξει να παράσχουν εμβόλια σε όσο το δυνατόν περισσότερους –τουλάχιστον την μία δόση για την ταχύτερη επίτευξη της συλλογικής ανοσίας–, έχουν καταγράψει ως επί το πλείστον θετικά αποτελέσματα.

Παρά τις καθυστερήσεις στην χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και στις προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca, η Ισπανία εξακολουθεί να εκτιμά ότι οι μισοί από τους 47 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ως τα τέλη Ιουλίου.

Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή δείχνουν ότι το 7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ το 19% τουλάχιστον με τη μία.

Η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα θα παραλάβει 1,7 εκατομμύριο δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer από τις 26 Απριλίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El Mundo και το ΑΜΠΕ