Skip to main content

Σόιμπλε: Να βρούμε πιο ρεαλιστικές λύσεις από τις αλλαγές στις Συνθήκες της Ε.Ε.

Την υποστήριξή του σε πολλές από τις απόψεις του νέου προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την ενίσχυση της Ε.Ε., εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ενδεχομένως δεν θα υπάρξει επαρκής λαϊκή υποστήριξη προκειμένου να θεσπιστούν αλλαγές στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να βρούμε άλλες, ρεαλιστικές λύσεις» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

Μιλώντας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λέουβεν στο Βέλγιο, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρει τρόπους να επιτευχθεί στενότερη συνεργασία σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια, η εξωτερική και η οικονομική πολιτική, χωρίς όμως να περιμένει να υπάρξει αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

«Εάν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία υπέρ της αλλαγής των συνθηκών, θα πρέπει απλά να το κάνουμε μέσω διακυβερνητικών συμφωνιών ή της βελτίωσης της συνεργασίας, είτε θέλετε να το ονομάσετε μεταβλητή γεωμετρία, Ευρώπη πολλών ταχυτήτων ή συμμαχίες των προθύμων», σημείωσε.

Προ δύο εβδομάδων, ο κ. Σόιμπλε είχε αναφέρει ότι η πρόταση του νέου προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για έναν κοινό υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης απαιτεί μη ρεαλιστικές αλλαγές στις συνθήκες της Ε.Ε.

Όπως είχε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση του CDU, μη ρεαλιστική αυτή τη στιγμή είναι και η πρόταση του κ. Μακρόν για κοινό προϋπολογισμό των χωρών της Ευρωζώνης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters