Skip to main content

Μογκερίνι: Η εξωτερική πολιτική της Σερβίας να εναρμονιστεί με εκείνη της Ε.Ε.

Την εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ζήτησε, εκ νέου, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε επιστολή χαιρετισμού που απηύθυνε σε διάσκεψη, η οποία διοργανώνεται στο Βελιγράδι, με θέμα «Η κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προσχώρηση της Σερβίας», ανέφερε ότι είναι σημαντικό, η Σερβία στην πορεία της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης να εναρμονίσει πλήρως τις θέσεις της στα θέματα εξωτερική πολιτικής και ασφάλειας, με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με ανυπομονησία αναμένουμε να δούμε πρόοδο σε αυτά τα θέματα, όπως, επίσης, να αναπτύξουμε έναν διάλογο με τη Σερβία για όλα τα θέματα που αφορούν την κοινή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. και την πολιτική ασφάλειας», αναφέρει, στην επιστολή της, η κ. Μογκερίνι.

Επισημαίνει δε, ότι η Ε.Ε. στηρίζει και προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλους του έτους θα «ανοίξουν» τα πρώτα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, κατά την ομιλία του στη διάσκεψη, ανέφερε ότι σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής υπάρχει σύγκλιση με την Ε.Ε., εκτός από την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Η Σερβία, σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει, καθοδηγείται από τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της χώρας. Η απόφασή της να τηρήσει στάση ουδετερότητας στο θέμα της Ρωσίας ήταν σωστή, διότι της επιτρέπει, ως προεδρεύουσα χώρα στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), να έχει καλές σχέσεις με όλες τις πλευρές και να εργάζεται για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία», τόνισε, στην ομιλία του, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.