Skip to main content

Covid-19: H CIA πιστεύει ότι η Κίνα σταμάτησε τον ΠΟΥ από το να σημάνει συναγερμό

Από την πρώτη στιγμή ο ΠΟΥ δέχθηκε κριτική για υπερβολική επιείκεια απέναντι στην Κίνα, καθώς το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη επιρροή στον καθορισμό του επικεφαλής του. Η CΙΑ πιστεύει ότι τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά: πως η Κίνα δηλαδή άσκησε σοβαρές πιέσεις και προσπάθησε να εμποδίσει τον ΠΟΥ από το να σημάνει συναγερμό για την επιδημία τον Ιανουάριο- όταν το Πεκίνο ακόμη συγκέντρωνε στις αποθήκες του ιατρικό εξοπλισμό από ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έκθεση της υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών, το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαίωσαν στο Newsweek δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών. Στην έκθεση της CIA επισημαίνεται ότι η Κίνα απείλησε τον ΠΟΥ πως θα σταματήσει να συνεργάζεται μαζί του και να δίνει πληροφορίες για την εξέλιξη της επιδημίας εάν εκείνος κήρυττε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια έκθεση από μυστικές υπηρεσίες δυτικής χώρας και αναμένεται να ανάψει νέες φωτιές στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που έχει σκοτώσει 280.000 ανθρώπους παγκοσμίως – με περισσότερο από το 1/4 των θανάτων να έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ.

Στην πρώτη έκθεση – μια εκτίμηση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών η οποία δημοσιεύθηκε στο Der Spiegel την περασμένη εβδομάδα – αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ άσκησε προσωπικά πίεση στον επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς στις 21 Ιανουαρίου.

Ο ΠΟΥ αρνήθηκε τα περί παρέμβασης του ίδιου του Σι, αλλά απέφυγε να απαντήσει ευθέως αν Κινέζοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να καθυστερήσουν ή να αλλάξουν την ανακοίνωση της έκτακτης ανάγκης της διεθνούς ανησυχίας για τη δημόσια υγεία (PHEIC), που κηρύχτηκε αρχικά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ οι οποίοι επικοινώνησαν με το Newsweek δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν εάν ο ίδιος ο Κινέζος πρόεδρος άσκησε πίεση στον ΠΟΥ.

Όταν ο ΠΟΥ κήρυξε έκτακτη ανάγκη για δημόσια υγεία στις 30 Ιανουαρίου, προσπάθησε να τονίζει ότι η Κίνα δεν έκανε τίποτα λάθος, μια προσέγγιση που προκάλεσε αντιδράσεις στη δύση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμ επέκρινε τον ΠΟΥ τον οποίο χαρακτήρισε «σινοκεντρικό» ενώ τον Μάρτιο προχώρησε στην αναστολή της χρηματοδότησης των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr