Skip to main content

Bloomberg: Οριστική συμφωνία για κυβέρνηση στην Ιταλία, διαψεύδει η Λέγκα

Σε οριστική συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας φέρονται να κατέληξαν το «αντισυστημικό» – λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρια και η εθνικιστική δεξιά – ακροδεξιά Λέγκα, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του πρώτου, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Εκπρόσωπος της Λέγκας, ωστόσο, διέψευσε στο ιταλικό πρακτορείο ANSA ότι η συμφωνία είναι οριστική.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο προγράμματος στο οποίο τα δύο κόμματα – που αθροιστικά διαθέτουν πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία – έχουν σχεδόν καταλήξει φέρεται να περιλαμβάνει το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην προσμετράται στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ τμήμα περίπου 250 δισ. ευρώ κρατικού χρέους το οποίο διακρατείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μια αρχική εκδοχή του προγράμματος, στην οποία περιλαμβανόταν αίτημα για διαγραφή χρέους άνω των 200 δισ., δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στις αγορές, δεδομένου ότι η Ιταλία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και την τέταρτη μεγαλύτερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους ότι, μολονότι το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι σχεδόν έτοιμο, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

naftemporiki.gr